JUKOn mielenilmaukset keräsivät tuhansia toreille – ”Lakkoilemme tosissamme mutta vastuullisesti”

14.4.2022 10:15

Jukolaiset kunta-alan lakot tekevät laajuudessaan nyt historiaa. Lue tästä, mitä väki miettii lakoista ja mielenilmauksista Turusta Kuopioon ja Tampereelta Rovaniemelle. Myös ministeri Aki Lindén on tviitannut jukolaisten lakkojen vastuullisuudesta.

Kyltit ovat heiluneet ja huudot raikuneet jukolaisten mielenilmauksissa eri puolilla Suomea huhtikuun kahdella ensimmäisellä viikolla.

Viestit kentältä kertovat, että julkisalan koulutettujen väki on tosissaan vauhdittaessaan lakoilla kunta-alan jumahtaneita virka- ja työehtosopimusneuvotteluja.

– Yleinen tunnelma lakossa oli hyvä ja mielenilmauksessa innostunut. Monen suusta kuultiin, että vihdoinkin peräämme oikeuksiamme ja ennen kaikkea arvostusta, kertoo JUKOn Jyväskylän lakkopäällikkö Terhi Tahvanainen.

Ministeri pani merkille vastuullisuuden

Jukolaiset kunta-alan lakot alkoivat Jyväskylästä, Oulusta, Rovaniemeltä ja Turusta 6.–7. huhtikuuta. Tampereella ja Kuopiossa kaksipäiväinen lakko toteutui 12.–13. huhtikuuta.

Lakkojen sekä ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen ulkopuolelle JUKO on rajannut tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

Tämän on pannut merkille myös perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén, joka kiitteli ratkaisua vastuulliseksi tviitissään tiistaiaamuna 12. huhtikuuta – juuri ennen tiedotustilaisuutta, jossa hän käsitteli mahdollista potilasturvallisuuslakia.

”Tänään alkaneessa kunta-alan työtaistelussa on rajattu ulkopuolelle palvelut, joissa lakko voisi vaarantaa henkeä tai terveyttä. Se on vastuullinen rajaus”, Lindén kirjoitti JUKOn Kuopion ja Tampereen lakkoihin viitaten.

”Sama rajaus pitää tehdä, jos sairaalalakko jatkuu 20.4.2022”, hän jatkoi tviitissään.

”Olen ylpeä JUKOn väestä”

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön toiminnanjohtaja Maria Löfgren kertoo, että vastuullisuus on keskeinen periaate JUKOn kaikessa toiminnassa. Tämän viestin hän välitti myös kommentoidessaan ministeri Lindénin lauseita Twitterissä.

”Olen ylpeä JUKOn väestä. Vaikka olemme keskellä liittojemme historian suurinta työtaistelusumaa, vastuullinen toimintamme on noteerattu”, Löfgren kirjoitti.

Tviitissään Löfgren myös muistutti, miten tällaisen asenteen ja toiminnan voi meneillään olevissa kunta-alan neuvotteluissa ottaa huomioon ja palkita:

”Vastuullisuus on jäsenkuntamme arkea. Se pitää näkyä myös palkassa. Sopimus syntyy palkkaohjelman avulla.”

Palkkaohjelma? Kyllä!

Palkkaohjelma on ollut keskeinen viesti myös JUKOn lakkokaupunkien mielenilmauksiin osallistuneiden puheissa, kirjoituksissa ja kylteissä.

– Onko nyt kunnollisten palkankorotusten aika? Onko nyt palkkaohjelman aika? kysyi Tampereen mielenilmauksessa tiistaina 12. huhtikuuta puhunut Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Molempiin kysymyksiin yleisön vastaushuuto kaikui: Kyllä!

Karsion mukaan meneillään oleva kunta-alan asiantuntijoiden lakko ja sen rintaman laajuus on historiallinen.

– Vastaavaa on tapahtunut viimeksi synnyinvuotenani 1984, totesi Karsio kotikaupungissaan.

Taannoista valtakunnansovittelijan sovintoesitystä hän luonnehti pohjanoteeraukseksi.

– Sellaisia emme halua nähdä yhtään enempää. Sen sijaan haluamme herättää työnantajat ja päättäjät siihen, että te ansaitsette työstänne oikeudenmukaisen korvauksen, Karsio sanoi Frenckellin edustalle kokoontuneelle yli viisisataapäiselle joukolle.

Hyvää henkeä ja kosolti näkyvyyttä

Lakkokaupunkien mielenilmauksiin on osallistunut jokaisella paikkakunnalla useita satoja ihmisiä.

– Lakkopäivät sujuivat vallan mainiosti. Näyttävässä marssissa ja päivätapahtumassa oli arviolta mukana noin 300 henkeä. Henki ja näkyvyys olivat hyviä, ja keskusteluissa ihmisten kanssa sympatiat olivat puolellamme, kertoo JUKOn Rovaniemen lakkopäällikkö Reino Rissanen.

Turussa ja Jyväskylässä arvioitiin väkeä kokoontuneen mielenilmauksiin ainakin puolisen tuhatta.

Turussa pääluottamusmies Paula Mecklin kertoo lakon tuoksinassa ehtineensä jutella sosiaalityöntekijöiden sekä kirjasto- ja museotyöntekijöiden kanssa, ja palautteena oli, että lakko on ollut oikeutettu toimenpide.

Lakkopäällikkö Erna Juvosen mukaan mielenosoituskin oli paikallaan. Seuraavaan mahdolliseen mielenilmaukseen pitää hänestä Turussakin saada ehdottomasti JUKOn teltta, jotain suupalaa ja jukolaista ”tilpehööriä” jaettavaksi.

– Yhteistyö JHL:n ja Jytyn kanssa on ollut ensiluokkaista ja mukavaa. Tulevaisuutta varten pitäisi miettiä ehkä muutakin yhteistä, Juvonen sanoo.

Jyväskylän lakkopäällikkö Terhi Tahvanainen iloitsi myös medianäkyvyydestä.

– Saimme hyvin näkyvyyttä niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin jo ennen lakkoa ja lakon aikana. Olimme muun muassa Keskisuomalaisen kannessa ja sisäsivuilla kertomassa, miksi työtaistelumme ovat välttämättömiä.

Marssijoita kilometrin verran

Kuopiossa mielenosoittajat kokoontuivat ensin Satamatorille ja marssivat siitä keskustan torille. Media oli myös Savon lakkomeiningissä mukana. Yleisradion toimittaja nappasi marssin etujoukoista suoraan radiohaastatteluun järjestövalmiuspäällikkö Risto Launosen.

– Marssiletka oli noin kilometrin mittainen, eli mukana oli arviolta viitisensataa ihmistä, Launonen kertoo.

Launonen on ollut opettajana 30 vuotta, ja hänen mukaansa ihmiset ovat nyt havahtuneet huomaamaan, miten paljon työmäärä on vuosien mittaan lisääntynyt. Vastaavasti palkka ei ole alkuunkaan kehittynyt vastaamaan työmäärää ja asiantuntijuutta.

– Ihmiset alkavat myös uupua, ja olen pannut merkille, että etenkin nuoret uupuvat. Se on valitettava viesti opiskelijoille, että ala on liian rankka. Kohta ei koko kuntasektorilla ole enää vetovoimaa.

Kuopion kaupungin palveluksessa työskentelee noin 2 100 jukolaista korkeakoulutettua työntekijää ja esihenkilöä. Palkansaajaryhmiä ovat muun muassa opetusalan, varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja terveydenhuollon, hallinnon, liikunta- ja nuorisoalan, tekniikan sekä kulttuuri-, kirjasto- ja museoalan asiantuntijat.

Launosen mukaan eri alojen ihmisten lakkoyhteistyö sujui jouhevasti.

– Koko JUKO-porukalle jaettiin tehtäviä tasapuolisesti, ja yhdessä ponnistelimme mielenilmauksen ja lakkojärjestelyjen eteen. Moneen kertaan olemme todenneet, että lakkoa ei toivottu eikä se ollut tavoite. Mutta nyt kun se toteutui, jäsenistö on ollut sataprosenttisesti sen takana.

– Torstaina mennään taas töihin ja jännityksellä odotetaan, miten neuvotteluissa käy.

Lakosta oppia tuleviin koitoksiin

Oulussa noin 600 hengen jukolainen joukko kokoontui keskustaan Rotuaarille.

– Lakkovahteja oli yli 100 ja Rotuaarilla järjestettyyn mielenilmaukseen osallistui reilu 600 jukolaista jäsentä. Mukaan saatiin hienot puhujat ja hyvä bändi esiintymään. Ilmakin suosi. Vaikka aamulla hiukan lunta pyrytti, päivällä paistoi jopa aurinko, kertoo lakkopäällikkö Juha Moilanen.

Tästä lakosta saatiin Moilasen mielestä oppia myös tuleviin koitoksiin. Esimerkiksi rajauksista tuli Oulussa palautetta.

– Jäsenistöllä oli toive, ettei juuri heitä olisi rajattu pois lakosta, vaan myös he olisivat saaneet olla mukana. Näitä palautteita tuli jäsenten lisäksi myös liitoilta.

– Oulussa kaikki työntekijät ovat alasta riippumatta valmiita seuraavaan työtaisteluun, jollei sopimusta synny, Moilanen sanoo.

Teksti | Riitta Ryynänen JUKO Kuva | Marjaana Malkamäki