JUKOn pääluottamusmiespäivät kokosi 30 suurinta ja Jan Vapaavuoren

16.5.2019 15:12

Mihin kaupunkien Suomi menee, ja mikä on meidän jukolaisten merkitys kunnissa ja maakunnissa? Tästä keskustelimme 30 suurimman kaupungin pääluottamusmiespäivillä Helsingissä. Puhujaksi kutsuimme Jan Vapaavuoren, joka Helsingin pormestarina edustaa yli 10 000 jukolaisen työnantajaa.

– Meidän 3800 jukolaista luottamusmiestämme ympäri Suomen ovat todellisilla näköalapaikoilla, toiminnanjohtaja Maria Löfgren korostaa.

Kahdeksan jäsenyhdistyksen ja kaikkiaan 34 liiton laaja-alaisuus tuo JUKOon painoarvoa niin paikallistason työpaikoilla kuin koko yhteiskunnallisessa keskustelussakin.

– Julkinen sektori tarjoaa suomalaiselle työelämälle jotain aivan ainutlaatuista: virka- ja työehtosopimusten kattavuus on 100-prosenttinen ja luottamusmiehen valinta on itsestäänselvyys. Kunnat, seurakunnat ja valtion virastot voisivat työnantajina rehvakkaammin ylpeillä sillä, että luottamusmiestemme kanssa on hyvä tehdä yhteistyötä.

Löfgrenin mukaan JUKO halusi kutsua Jan Vapaavuoren vieraaksi pääluottamusmiespäiville, koska Helsingin pormestarina tämä edustaa yli 10 000 jukolaisen työnantajaa.

– Meistä Jan Vapaavuorenkin kuuluu nähdä, miten tärkeä joukko JUKOn luottamusmiehet ovat.

89 muuttaa joka päivä kaupunkiin

Jan Vapaavuori sekä alue- ja kaupunkikehitysasiantuntija Timo Aro MDI Oy:stä kertoivat pääluottamusmiespäivillä, mihin kaupunkien Suomi on heidän mielestään menossa.

Vapaavuori arvioi, että suunniteltu maakunta- ja soteuudistus merkitsisi Helsingin kaupungin osalta 40 prosentin henkilöstösiirtymää maakunnan puolelle. Tämä kiihdyttäisi myös hallinnon tehostamisvaateita, mutta Vapaavuoren mukaan kaupunki on päättänyt, ettei väkeä vähennetä tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

– T­oki meilläkin isossa organisaatiossa on paljon parantamisen varaa, mutta on paljon myös myönteistä, kuten hyvät suhteet ja neuvottelukulttuuri. Ihmiset kokevat tekevänsä merkityksellistä työtä ja ovat sitoutuneet siihen.

Timo Aro kertoi, että Suomessa joka päivä 89 henkilöä eli kaksikerrosbussillisen verran ihmisiä muuttaa kaupunkeihin.

Aro on turhautunut maakunta- ja soteuudistusta koskevassa keskustelussa kaupunkien ja maaseudun vastakkainasetteluun. Hänestä pitäisi sen sijasta keskittyä katsomaan tulevaisuuteen: millainen Suomi on 10–15 vuoden kuluttua. Vuoteen 2035 mennessä esimerkiksi työikäisten määrä kasvaa 56 kunnassa, ja 255 kunnassa se vähenee.

– Sen sijaan, että runnotaan koko maahan yhtä mallia, alueitten erilaisuus täytyisi ottaa paremmin huomioon. Jo Suomen 10 suurinta kaupunkia ovat hyvin erilaisia, saati sitten pienemmät kunnat.

Valtaosa jukolaisista jäisi yhä kuntiin

Helsingissä 12.–13. huhtikuuta pidettäville JUKOn koulutuspäiville on kokoontunut noin 60 pääluottamusmiestämme Suomen 30 suurimmasta kaupungista. Toisin kuin Jan Vapaavuoren alulle panemassa kaupunkien C21-koostumuksessa JUKOn päivien K30-kokoonpanossa ovat muun muassa Kajaani ja Kokkola.

– Täällä mukana ovat kaikkien maakuntien keskuskaupunkien luottamusmiehet. Tämä on todella tärkeä porukka koota yhteen, sanoo järjestöpäällikkö Jarmo Niskanen.

Suunnitellussa sote- ja maakuntauudistuksessa jukolaisilla on Jarmo Niskasen ja asiantuntija Minna Holmin mukaan keskeinen rooli kunnissa ja myös suomalaisten hyvinvoinnin ylläpitäjinä.

– Maakuntiinkin siirryttäessä jukolaiset kattavat sosiaali- ja terveydenhuollon kaikki osa-alueet ennaltaehkäisystä kuntoutukseen, hallinnosta lääkäreihin ja muihin asiantuntijoihin, Holm sanoo.

– Lisäksi on muistettava, että kaavaillun uudistuksen jälkeenkin noin 70 prosenttia jukolaisista olisi jäämässä töihin kuntasektorille, Niskanen kertoo.

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Maria Löfgren, puh. 040 568 2798