Sananvapaus | JUKOn toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen korostaa sananvapauden merkitystä virkamiehille

7.1.2025 10:34

"Virkamiehillä on mielipiteen ilmaisunvapaus kuten kaikilla kansalaisilla", Vattulainen huomauttaa Helsingin Sanomissa. JUKOn tiedossa on tilanteita, joissa työnantaja on pyrkinyt rajoittamaan valtion tai kunnan virkamiehen sananvapautta.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen painottaa Helsingin Sanomissa 5. tammikuuta, että sananvapaus on vahva perusoikeus ja kuten kaikilla kansalaisilla myös valtion ja kuntien virkamiehillä on oikeus ilmaista mielipiteensä.

– Myös työnantajaa saa kritisoida julkisesti, kunhan se tapahtuu asiallisesti ja totuudenmukaisesti.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on todennut, että virkamiehen sananvapautta ei saa rajoittaa ilman hyvää syytä. Tuorein oikeuskanslerin ratkaisu asiasta on viime vuoden elokuulta. Tuolloin oikeuskanslerin virasto linjasi, että:

– Sananvapaus kuuluu myös virkamiehelle ja julkisyhteisön työntekijälle. Sananvapautta ei saa käyttää esimerkiksi muiden työntekijöiden häirinnän tai loukkaamisen välineenä. Toisaalta työyhteisön epäkohdista kirjoittaminen tai muu mielipiteiden esittäminen ei ole virkamiehiltä kiellettyä.

JUKOn tiedossa on tilanteita, joissa työnantaja on pyrkinyt rajoittamaan valtion tai kunnan virkamiehen sananvapautta.

Helsingin Sanomat kysyi JUKOlta kommenttia mielipidekirjoitukseen, jossa valtionhallinnossa työskentelevä kirjoittaja kertoi joutuvansa vaikenemaan häntä työssään ja hallinnossa huolestuttavista asioista.

HS 5.1.2025 | Virkamies kertoi, ettei uskalla kritisoida valtiota työnantajana – Liittojen ja oikeuskanslerin mukaan mielipiteensä saa kertoa

HS-mielipide 3.1.2025 | Työni takia joudun olemaan hiljaa, vaikka nykymeno hirvittää

Oikeuskansleri 9.8.2024 | Virkamiehen sananvapauden loukkaaminen

Kuntaliitto 2016 | Viranhaltijan sananvapauteen voidaan puuttua ainostaan laissa säädetyllä perusteella

Mikä JUKO?

  • Edustamme julkisalojen työmarkkinaneuvotteluissa 35:tä akavalaista ammattiliittoa, joilla on yhteensä 200 000 jäsentä.
  • Sovimme virka- ja työsuhteiden ehdoista kunnissa, hyvinvointialueilla, valtiolla, yliopistoissa, evankelis–luterilaisessa kirkossa sekä Avainta-aloilla, Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
  • Työpaikoilla 3 500 luottamusmiestämme neuvottelee paikallisesti ja edustaa kaikkien JUKO-liittojen jäseniä.
  • Missiona hyvä työelämä.
  • Julkisalan asiantuntija, esihenkilö- tai johtotehtävissä työskentelevä: löydä akavalainen/jukolainen liittosi!