Yt-neuvottelut | JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi ihmettelee uutisia Pirkanmaan hyvinvointialueen yt-neuvotteluista – ”Mitä käytännössä tarkoittaa pomojen siirtäminen potilastyöhön?”

11.9.2023 19:35

Asiantuntija-, esihenkilö- ja johtotehtävissä Pirhassa työskenteleviä yt-neuvotteluissa edustaa jukolainen pääluottamusmies. Neuvottelut alkavat ensi viikon maanantaina 18. syyskuuta.

Pirkanmaan aluehallitus päätti maanantaina noin 20 000 henkilöä työllistävän Pirkanmaan hyvinvointialue Pirhan koko henkilöstöä koskevista yt-neuvotteluista.

Jättimäisiä yhteistoimintaneuvotteluja hyvinvointialue perustelee talousennusteensa synkkenemisellä.

Asiantuntija-, esihenkilö- ja johtotehtävissä Pirhassa työskenteleviä yhteistoimintaneuvotteluissa edustavan Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi ihmettelee uutisia Pirkanmaan hyvinvointialueen yt-neuvotteluista.

– Odotamme tietoa muun muassa siitä, mitä tarkoittaa julkisuudessa jo ollut maininta, että säästöjä etsitään esimerkiksi hallinnon ja työnjohdon tehtävistä, joista voidaan siirtää ihmisiä asiakas- ja potilastyöhön. Mitä käytännössä tarkoittaa pomojen siirtäminen potilastyöhön?

Keturi pitää Pirhan ilmoitusta synkkänä uutisena. Huolta lisää arvio, että Pirkanmaan kaltaisia huonoja uutisia saattaa olla tulossa lisää muilta hyvinvointialueilta.

– Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu suurelta osin valtion rahoitukseen sekä osin asiakas- ja käyttömaksuihin. Tuoreimpien ennusteiden mukaan alueiden yhteenlaskettu alijäämä kasvaa tänä vuonna lähes 1,2 miljardiin euroon.

Myös Uutisuomalaisen viikonloppuna julkistaman kyselyn mukaan kaikki hyvinvointialueet arvioivat jäävänsä tänä vuonna tappiolle useita miljoonia euroja.

Keturi huomauttaa, että palvelujen leikkaaminen kohdistuu aina suoraan sekä henkilöstöön että hyvinvointialueella asuviin.

– Pirkanmaan hyvinvointialue leikkaa nyt palveluja yli puolelta miljoonalta veronmaksajalta, kun se vähentää henkilöstöä. Kuitenkin myös Pirhan alueella on podettu paikoin työvoimapulaa, kun tehtäviin ei löydy tekijöitä raskaiden työkuormien ja palkkakehityksen vuoksi.

– Pitkä pandemia-aika, organisaatiomuutokset ja koko ajan kiristyvä työtahti haastavat jo nyt Pirhan ammattilaisia. Tätä kuormaa halutaan kasvattaa palvelussuhteiden päättymisen uhalla, Keturi huomauttaa.

Mahdolliseksi irtisanomistarpeeksi Pirha arvioi enintään 500 henkilötyövuotta. Arvioon kuuluvat sekä irtisanomiset että osa-aikaistamiset. Edessä saattaa olla myös koko henkilöstöön kohdentuvia lomautuksia.

Neuvottelujen on kerrottu alkavan ensi viikon maanantaina 18. syyskuuta. Pirkanmaan hyvinvointialue on ilmoittanut yt-neuvottelujen kestävän ainakin kuusi viikkoa. Ensisijaisesti niissä käydään Pirhan mukaan läpi päällekkäisyyksiä, ei-lakisääteisiä palvelujen hankkeita ja hallinnollisia tehtäviä.

Akavalaisen liiton jäsen, otathan tarvittaessa yhteyttä jukolaiseen luottamusmieheesi. Asiantuntija, esihenkilö- tai johtotehtävissä työskentelevä, jos et vielä kuulu liittoon, omasi löydät täältä.

Yle 12.9.2023 | Suomen suurimman hyvinvointialueen yt-neuvotteluissa pomoja voidaan siirtää asiakas- tai potilastyöhön: silloin myös palkka putoaa

Mikä JUKO?

  • Edustamme julkisalojen työmarkkinaneuvotteluissa 35:tä akavalaista ammattiliittoa, joilla on yhteensä 200 000 jäsentä.
  • Sovimme virka- ja työsuhteiden ehdoista kunnissa, hyvinvointialueilla, valtiolla, yliopistoissa, evankelis–luterilaisessa kirkossa sekä Avainta-aloilla, Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
  • Työpaikoilla 3 500 luottamusmiestämme edustaa kaikkien JUKO-liittojen jäseniä.