Kunta-alan vääntö jatkui sovittelijan luona tiistaina

22.3.2022 15:00

Kunta-alan osapuolet jatkoivat työriitojen sovittelua valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla tiistaina 22. maaliskuuta. Teemana tänäänkin oli pääsopimus, joka on merkitykseltään sopimustoiminnan kivijalka.

JUKOn tavoitteet virka- ja työehtoneuvotteluissa

  • Vähintään 2 prosentin yleiskorotus vuonna 2022
  • Monivuotinen palkkaohjelma kaikille kunta-aloille
  • Kaiken työhön sidonnaisen ajan, kuten työhön liittyvän matkustamisen, korvaaminen
  • Lepotaukokäytäntöjen yhdenmukaistaminen
  • Luottamusmiehen aseman parantaminen
  • Palkallisten perhevapaiden tasaisempi jakautuminen 1.8.2022 voimaan tulevaa perhevapaalainsäädäntöä vastaavasti.
  • Etätyön tukeminen sopimusmääräyksiä kehittämällä
  • Palkallinen omais- ja saattohoitovapaa
  • Sukupuolineutraalin terminologian käyttö

Neljäs lakonuhka

Kunta-alan palkansaajien pääneuvottelujärjestöt JUKO ja JAU (JHL ja Jyty) jättivät neljännen lakkovaroituksen maanantaina 21. maaliskuuta. Se koskee Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten kaupunkeja ja olisi 19.–25. huhtikuuta.

Nyt maanantaina järjestöillä alkoi myös toinen ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka kohdistuu koko kunta-alalle ja kestää 27. maaliskuuta saakka.

Jatkoa keskiviikkona

Kunta-alan neuvottelijaosapuolet kokoontuvat sovitteluun seuraavan kerran heti keskiviikkona 23. maaliskuuta.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

Kerromme kuntasektorin sopimusneuvotteluista kotisivullamme. Seuraa meitä myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #kunta. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

JUKO, JHL ja Jyty: Neljäs lakkovaroitus laajentaa kuntalakot pääkaupunkiseudulle – Laajalla lakonuhalla haetaan vauhtia sovittelupöytään | 21.3.2022

JUKO: Kunta-alan vetovoima vaatii palkkaohjelman – eläköitymässä kolmasosa väestä | 18.3.2022

Kunta-faktat

Sopimukset | Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), Kunnallinen lääkärien virkaehtosopimus (LS), Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS), Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus

Palkankorotusten ja työehtomuutosten kustannusraami neuvotellaan yhteisessä pääneuvotteluryhmässä, muut työehdot sopimusalojen omissa neuvotteluryhmissä. JUKO tiedottaa pääneuvotteluryhmän neuvottelujen lisäksi KVTES- ja SOTE-sopimusneuvotteluista.

Neuvottelijat | puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ), toiminnanjohtaja Maria Löfgren (JUKO), neuvottelujohtaja Laura Lindholm (Lääkäriliitto) ja edunvalvontajohtaja Jari Järvi (KTK Tekniikan Asiantuntijat), neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen (SOTE-sopimus / JUKO)

Pääsopijat | JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty), Sote (Super, Tehy, SPAL) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Kuntasektorin sopimukset koskevat noin 425 000:ta palkansaajaa.

Miksi virka- ja työehtosopimusneuvottelut?

Palkansaajien järjestöt ja työnantajajärjestö neuvottelevat virka- ja työehtosopimuksiin useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa. Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä työaika- ja lomamääräyksistä.

Sopimukset määrittelevät vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.

Virka- ja työehtosopimuksiin sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.