Kuntaliitto: Kuntalaiset selvästi aiempaa tyytyväisempiä terveyspalveluihinsa

26.1.2021 10:33

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren muistuttaa, että tekijät on syytä palkita koronapaineen alla tehdystä hyvästä työstä. "Sopiva väline tähän on paikallinen sopiminen. Kun sitä käytetään kannustamiseen, luottamus sopimista kohtaan kasvaa. Kunnat ovat myös saaneet runsaan koronatuen. Osa siitä on käyttämättä ja rahat ovat jääneet vahvistamaan kuntataloutta."

Onnittelut JUKOn sote- ja terveyspalveluliittojen jäsenille ja luottamusmiehille! Olette jälleen tehneet hyvää työtä, kun kuntalaiset ovat selvästi aiempaa tyytyväisempiä sote-palveluihinsa.

Kuntaliiton tänään julkistama kysely osoittaa, että kansalaisten tyytyväisyys terveyspalveluihin oli viime vuonna korkeammalla kuin koskaan vuodesta 1996 lähtien tehdyissä kyselyissä.

Suurinta tyytyväisyys on sairaan- ja terveydenhoitajan vastaanottoon sekä äitiys- ja lastenneuvolaan. Tyytyväisiä ollaan myös sairaalahoitoon, hammashoitoon, terveysaseman lääkärivastaanottoon ja kouluterveydenhuoltoon.

Myös sosiaalipalveluja käyttäneet ovat pääsääntöisesti paljon tyytyväisempiä palveluun kuin ne, jotka eivät ole käyttäneet palveluja.

Parhaat tyytyväisyys- ja saavutettavuusarviot antoivat kuntalaiset, jotka asuvat 5 000–20 000 asukkaan kunnissa. Heikoimmat arviot osuivat yli 100 000 asukkaan kaupunkeihin.

Paikallinen sopiminen mahdollistaa tekijöille korvauksen koronapaineen alla tehdystä työstä

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren muistuttaa, että tekijät on syytä palkita poikkeuksellisen koronapaineen alla tehdystä hyvästä työstä.

- Kunnat ovat saaneet runsaan koronatuen. Osa siitä on jäänyt käyttämättä ja rahat ovat jääneet vahvistamaan kuntataloutta.

- Sopiva väline palkisemiseen on paikallinen sopiminen. Kun sitä käytetään kannustamiseen, luottamus sopimista kohtaan kasvaa. Annamme tukea ja ohjeistusta paikalliseen sopimiseen, jolla palkitaan henkilöstöä venymisestä, Löfgren korostaa.

Kuntaliitto toteutti viime keväänä Kuntalaistutkimus 2020 -kyselyn, johon vastasi yli 10 000 suomalaista. Tutkimus on osa Kuntaliiton Erilaistuva KuntaSuomi 2025 -tutkimusohjelmaa, jossa on mukana 43 kuntaa eri puolilta Suomea: Kuntalaiset aiempaa tyytyväisempiä sosiaali- ja terveyspalveluihin | Kuntaliitto 26.1.2021

Luvansaaneiden rokottajien määrä taattava ajoissa – Ilman terveydenhoitajia, työterveyshuoltoa ja jononpurkusopimuksia Suomi ei selviä koronan rokotusurakasta | JUKO 14.1.2021