Mielipide: Kuka hoitajia johtaa ja miten? Hoitotyö tarvitsee ammattijohtajia

24.2.2020 09:54

Suomea vaivaa pula hoitotyöntekijöistä. Pian meillä on pula myös osaavista hoitotyön esimiehistä, kun kuntien eläköitymisaalto näkyy erityisesti hoitoalalla.

Hoitotyön esimiesten jaksamisesta ja työoloista on huolehdittava nyt: huomiota on kiinnitettävä työn sisältöön, vaatimuksiin, vastuuseen ja työoloihin. Koko työyhteisö rampautuu, kun esimies uupuu työmääränsä alle.

Laadukas sote-organisaatio ei näe esimiestä pelkkänä rekrytoijana ja tulipalojen sammuttajana, vaan keskeisenä toimijana, joka ammattitaidollaan varmistaa muiden jaksamisen, sujuvan työn ja kansalaisille inhimillisen ja tasapuolisen palvelun.

Johtaminen on oma ammattinsa. Onnistuessaan se mahdollistaa sote-organisaation menestymisen vaikeinakin aikoina. Hyvä johtaminen säästää rahaa. On viimein tiedostettava, kuka hoitajia johtaa ja miten.

Jos vastuu ja työn vaativuus eivät näy palkassa, esimiesten palkkataso saattaa tulpata alaisten palkkakehityksen. Työvoimapula ei aina suoraan nosta palkkoja, vaikka niin on totuttu ajattelemaan. Ratkaisut löytyvät palkkauksen ja työhyvinvoinnin pitkäjänteisestä kehittämisestä sekä johtamisesta.

Palkkaohjelma varmistaa ansiokehityksen, työhyvinvointi lisää tuottavuutta ja osaava esimies varmistaa osaltaan hyvän työn.

Kevään julkisalan sopimusneuvotteluissa puhutaan paljon rahasta. Yhtä tärkeää on tehdä hoitoala tunnetuksi hyvästä johtamisesta, joka synnyttää vetovoimaa ja pitoa. Niitä hoitoala tarvitsee enemmän kuin koskaan.

Kirjoittajat

Satu Pulkkinen on Akavan sairaanhoitajat ja Tajan puheenjohtaja, Maria Löfgren JUKOn toiminnanjohtaja. Kirjoitus on julkaistu sanomalehti Kalevassa 24. helmikuuta 2020.