Mielipide: Miksi Rovaniemen kaupunki ottaa mallia pörssiyhtiöistä?

14.4.2020 12:12

Kun omaa työtä ei voi tehdä poikkeusoloissa, työntekijän suostumuksella hänet voi siirtää toisiin tehtäviin. "Vantaalla ja Espoossa kirjastoauton kuljettaja kunnostaa nyt katuja ja orkesterimuusikot kuljettavat ruokakasseja ikäihmisille," kirjoittaa pääluottamusmies Marko Bohm ja ihmettelee, miksi Rovaniemi päätyi suoraan lomauttamaan.

Rovaniemen kaupunki päätti keskeyttää palkanmaksun 150:ltä vapaa-ajan ja koulutuspalvelujen työntekijältä. Samalla kaupunki käynnisti yt- neuvottelut koko varhaiskasvatuspalvelujen henkilökunnan lomauttamiseksi tulevana kesänä. Vain jotkin hallinnon työntekijät rajattiin näiden toimenpiteiden ulkopuolelle.

Rovaniemi kaupungin arvoihin on kuulunut se, että työnantajapolitiikkaa kehitetään. Kaupunki on tähän asti halunnut olla kilpailukykyinen ja vetovoimainen työnantaja, josta me kaikki voimme olla ylpeitä. Näinä poikkeuksellisina aikoina muun muassa Helsinki, Espoo ja Vantaa tekevät kaikkensa, ettei väkeä tarvitse lomauttaa. Esimerkiksi kirjastoauton kuljettaja osallistuu katujen kunnossapitoon ja orkesterimuusikot soittavat ikäihmisille sekä kuljettavat ruokakasseja kotiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Nuorisotutkimusseuran toteuttama Suomi nuorten kasvuympäristönä -seurantatutkimus julkaistiin elokuussa 2016. Tutkimuksen mukaan “lama-ajan lapset” näkyvät suomalaisessa yhteiskunnassa vielä nykyäänkin. Tämä ei saa toistua nyt. Kuntalaiset tarvitsevat hyvät palvelut myös poikkeusoloissa. Siksi se henkilökunta, jonka omia tehtäviä ei voi nyt hoitaa, voidaan heidän suostumuksellaan ohjata poikkeusolojen aikana toisiin tehtäviin. Tekemistä epäilemättä riittää.

Olisiko syytä päivittää Rovaniemen kaupungin arvot ja palvelulupaukset? Mielestäni kaupungin tehtävänä on taata hyvät julkiset palvelut eikä toimia pörssiyhtiön tavoin.

Marko Bohm, kirjoittaja on jukolainen pääluottamusmies. Mielipide on julkaistu Lapin Kansassa 12. huhtikuuta 2020.