Mielipide: Sosiaalihuollon 40 000 ammattilaista unohtuu usein sote-keskustelussa

24.2.2020 12:32

Usein unohtuu, että sote on myös sosiaalipalvelua. Korkeasti koulutetut ammattilaiset työskentelevät lastenkodeissa, vanhustyössä, päiväkodeissa, perheneuvoloissa ja sosiaalitoimistoissa. He turvaavat haavoittuvimmassa tilanteessa olevien oikeutta ihmisarvoiseen elämään. Talentia ja JUKO vaativat, että kevään työehtoneuvotteluissa palkkaus ja työolot on saatava kuntoon.

Sote ei ole vain terveydenhuoltoa eikä vain lääkäreitä ja hoitajia. Usein unohtuu, että sote on myös sosiaalipalvelua. Suomessa on noin 40 000 laillistettua sosiaalihuollon ammattilaista: yli 30 000 sosionomia, noin 7 000 sosiaalityöntekijää, 1 000 geronomia ja 600 kuntoutuksen ohjaajaa.

Korkeasti koulutetut ammattilaiset työskentelevät lastenkodeissa, vanhustyössä, päiväkodeissa, perheneuvoloissa ja sosiaalitoimistoissa. Viime kädessä juuri he turvaavat haavoittuvimmassa tilanteessa olevien oikeutta ihmisarvoiseen elämään.

He näkevät työssään, mitä tapahtuu, kun sosiaalihuollon näkökulma sivuutetaan. Väärästä päästä tehdyt leikkaukset tulevat kalliiksi yksilölle ja yhteiskunnalle. Katsokaa vaikka lastensuojelun tilannetta.

He myös kokevat, ettei yhteiskunta arvosta sosiaalihuollon ammattilaisten työtä. Talentian selvitys osoittaa, että vuosi vuodelta tilanne on pahentunut. Kuormittava työ ja heikko palkkaus heijastuvat kokemukseen arvostuksesta.

Sosiaaliohjaajan tehtäväkohtainen alkupalkka on kunta-alalla 2 484 ja sosiaalityöntekijän 3 220 euroa. Palkat eivät vastaa työhön vaadittua koulutusta eivätkä työn vaativuutta.

Talentia ja JUKO painottavat, että kevään työehtoneuvotteluissa palkkaus ja työolot on saatava kuntoon, ettei alan vetovoima kärsi lopullisesti. Vastavalmistuneet pohtivat alanvaihtoa. Ammattilaiset työskentelisivät mieluusti esimerkiksi lastensuojelussa. Nyt he käyvät siellä vain piipahtamassa, kun näkevät olot, joissa työt tehdään.

Kirjoittaja Tero Ristimäki on sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestön Talentian puheenjohtaja. Mielipide on julkaistu Aamulehdessä 22. helmikuuta 2020.