24.5.2024 10:28
Työtuomioistuin on tuominnut Lempäälän kunnan hyvityssakkoihin virka- ja työehtosopimuksen tahallisesta rikkomisesta.
Tuomio tuli JUKOn työtuomioistuimeen viemästä kunnan käytännöstä, jossa työnantaja teki varhaiskasvatuksen henkilöstölle kolmen viikon työaikajaksolle työvuorotaulukon, joka ei vastannut työvuoroluetteloa (työvuorolista).
Työvuoroluettelon työnantaja vahvisti kerrallaan vain viikoksi. Henkilöstön piti itse pitää silmällä luetteloa mahdollisten viime hetken muutosten varalta. Lempäälän kunnan ohjeen mukaan työntekijöiltä ei ole tarvinnut myöskään kysyä suostumusta luetteloa tarkennettaessa tehtyihin muutoksiin.
JUKO ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ ovat pitäneet Lempäälän käytäntöä kunta-alan yleisen virka- ja työehtosopimuksen vastaisena, koska työvuoroluetteloa ei tehty koko tasoittumisjakson ajalle.
Muun muassa varhaiskasvatuksessa viikoittainen työaika voi vaihdella, mutta sen on tasoituttava kolmen viikon tasoittumisjaksolla niin, että viikossa työaikaa on 38 tuntia ja 15 minuuttia.
Kun asia ei ratkennut paikallisissa eikä keskustason neuvotteluissa, haastettiin Lempäälän kunta ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT työtuomioistuimeen.
"Tuomiolla iso merkitys kunnissa ja hyvinvointialueilla"
Työvuoroluettelon vahvistamista kerralla vain viikoksi kunta perusteli sillä, että vanhemmat muuttavat lastensa päiväkotipäivien pituutta viime hetkellä, minkä vuoksi vuorojen suunnittelu viikkoa pidemmälle on työnantajan mielestä erittäin vaikeaa.
Työtuomioistuimelle peruste ei kelvannut, vaan järjestöjen tapaan se totesi, että kyse on työvuorokikkailusta ja velvoitti Lempäälää lopettamaan käytännön.
JUKOn toiminnanjohtaja Jouni Vattulainen painottaa, että työntekijän on voitava luottaa siihen, ettei vuoroja muuteta lyhyellä aikataululla.
– Varhaiskasvatuksen opettajan työ ei ole niin epäsäännöllistä, että työvuoroluettelon suunnittelu koko tasoittumisjaksoksi olisi työnantajalle erittäin vaikeaa. Lempäälän tapauksessa varhaiskasvatuksen työntekijät eivät ole voineet luottaa siihen, että työvuorotaulukossa ilmoitetut kolmen viikon vuorot eivät muuttuisi.
Vattulainen kiittää erityisesti Lempäälän kunnan jukolaista pääluottamusmiestä aktiivisesta otteesta virheellisen toimintatavan selvittämiseksi ja muuttamiseksi.
Pääluottamusmies Pate Nikulainen kertoo Ylen uutisessa, että asiaa ryhdyttiin selvittämään vuonna 2021. Hän huomauttaa, että jos Lempäälän kunnan tapa toimia olisi vakiintunut tai levinnyt muualle, sillä olisi ollut iso vaikutus kuntien ja hyvinvointialueiden henkilöstön työhön.
– Työnantajan olisi ollut paljon helpompaa muuttaa työvuoroja ja työntekijöiltä olisi viety oikeus suunnitella elämäänsä viikkoa pidemmälle.
Lempäälän kunnalle tahallisuudesta rapsahti JUKOlle maksettavia hyvistyssakkoja 3 000 euroa. KT:lle sakkoja tuomittiin 4 000 euroa, koska se ei puuttunut heti tiedon saatuaan sopimuksen vastaiseen toimintaan. Yhteensä 11 000 euron oikeudenkäyntikulut tuomittiin Lempäälän ja KT:n maksettaviksi.
Yle 23.5.2024 | Päiväkodin työntekijät tiesivät varmaksi vain seuraavan viikon työvuorot: kunta joutuu maksamaan
Työtuomioistuin 19/2024
”Lempäälän kunnan kolmen viikon työaikajaksolle laatimaa työvuorotaulukkoa ei ole pidettävä KVTES:n III luvun 28 §:ssä tarkoitettuna työvuoroluettelona.”
”Näin ollen asiassa on selvitetty, ettei kunta ole laatinut ja julkaissut työvuoroluetteloa samaksi ajanjaksoksi kuin työajan tasoittumissuunnitelmaa KVTES:n III luvun 28 §:n 1 momentissa edellytetyllä tavalla.”
Mikä JUKO?