Viikon kysymys: Kuka huolehtii etätyöläisen työvälineistä?

13.10.2020 11:46

"Vaikka korona häviäisi kokonaan, etätyöskentely jää aiempaa merkittävämmäksi työskentelymuodoksi", huomauttaa JUKOn valtion sektorin neuvottelupäällikkö Markku Kojo. Työturvallisuuskeskus – Tietoturvallisuudesta ja sen kustannuksista vastaa etätyön puitesopimuksen mukaan työnantaja. Työntekijän puolestaan on noudettava työnantajan tietoturvallisuusohjeita.

- Vaikka korona häviäisi kokonaan, etätyöskentely jää aiempaa merkittävämmäksi työskentelymuodoksi. Jos ennen ajateltiin, että etätöissä voi olla vaikkapa yhden päivän viikossa, nyt monella työpaikalla ajatellaan, että toimistossa voi olla yhden päivän viikossa, huomauttaa JUKOn valtion sektorin neuvottelupäällikkö Markku Kojo.

Työturvallisuuskeskus (TTK) painottaa verkko-oppaassaan, että sujuva etätyöskentely edellyttää, että kotikonttorilta tai muusta etätyömaaksi valitusta paikasta löytyy toimiva teknologia, kunnollinen tietoturva ja turvallinen, työhön sopiva ympäristö.

Etänä työskentelystä syntyy usein kustannuksia, joiden korvaamisesta on sovittava työnantajan kanssa ennen kuin siirtyy etätyöhön.

Yleensä työnantaja hankkii etätyössä tarvittavat laitteet ja välineet sekä vastaa niiden asennuksesta, huollosta ja teknisestä tuesta. Etätyön puitesopimuksen mukaan tietoturvallisuudesta ja sen kustannuksista vastaa työnantaja. Työntekijän puolestaan on noudettava työnantajan tietoturvallisuusohjeita, muistuttaa TTK.

Työnantajan kanssa voi myös sopia, että käytössä on omat työvälineet. Tällöin on muistettava sopia siitä, kuka maksaa tietoliikenteen aiheuttamat kustannukset.

Etätyöhaaste numero yksi

Koronavuosi on osoittanut, että yksi haaste etätyössä on ergonomia. Ennen kuin jumiutunut hiirikäsi, hartiat tai alaselkä käynnistävät kipu- ja hoitokierteen, etätyömaalle kannattaa hankkia kunnon työtuoli ja pöytä.

Jos työtilaan ostaa omalla rahalla hyvän työasennon varmistavat kalusteet, esimerkiksi työtuolin hinnan voi verottajan mukaan vähentää verotuksessa.

Kaikki palkansaajat saavat automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen. Jos kuluja tulee enemmän, ne voi ilmoittaa veroilmoituksessa tulonhankkimismenoina. Niitä ovat muun muassa menot työhuoneesta ja kalusteista.

Yli 50-prosenttisesti etätyössä työskentelevän on syytä tehdä 900 euron työhuonevähennys. Enintään puolet työpäivien kokonaismäärästä etänä töitä tekevä voi puolestaan tehdä 450 euron vähennyksen.

Myös etätyön aiheuttamat tietoliikennekustannukset ovat verotuksessa vähennyskelpoisia, jos työntekijä on maksanut ne itse.

Lähteet

Työturvallisuuskeskus neuvoo | Etätyössä turvallisesti

Verohallinto neuvoo | Etätyö ja vähennykset

Lue myös Etätöissä sattuu ja tapahtuu – moni yllättyy, kun työtapaturmana sattumukset korvataan vain, jos ne ovat tapahtuneet työtä tehdessä | 8.10.2020