Yliopistojen henkilöstöjärjestöt antoivat lakkovaroituksen

16.5.2019 15:13

Yliopistojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt JUKO, JHL ja Pardia jättivät lakkovaroituksen. Kohdennettu työtaistelu toteutetaan Helsingin yliopistossa lakkona 28.2.2018, jos neuvottelutulokseen ei päästä ennen sitä.

Yliopistosektori on ollut sopimuksettomassa tilassa helmikuun alusta alkaen. Neuvottelut eivät etene, sillä yliopistotyönantajia edustava Sivistystyönantajat haluaa jääräpäisesti sanella palkat eikä halua neuvotella mistään yliopistolaisten työelämää kehittävistä työehdoista.

- Työnantajan väheksyvä asenne henkilöstöä kohtaan on näkynyt yli kahden kuukauden neuvotteluprosessin ajan. Tässä tilanteessa meille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin vauhdittaa neuvotteluja painostustoimien kautta, henkilöstön pääsopijajärjestöt Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palkansaajajärjestö Pardia painottavat.

Kohdennettu työtaistelu toteutetaan Helsingin yliopistossa lakkona 28.2.2018 kello 0.00-24.00 välisenä aikana, jos neuvottelutulokseen ei päästä 27.2. mennessä. Jos ratkaisua ei synny, järjestöillä on valmius tehdä päätöksiä työtaistelutoimien laajentamisesta. Sivistystyönantajien tilastojen mukaan (syyskuu 2016) HY:ssä oli henkilöstöä yhteensä 6 680.

Pääsopijajärjestöt korostavat, että monien vuosien massiivisten rahoitusleikkausten ja henkilöstönvähennysten jälkeen henkilöstöä on kohdeltava muunakin kuin kulueränä. Valtion rahoitusleikkaukset on jo kompensoitu massiivisilla henkilöstön vähennyksillä. Monien henkilöstöryhmien kohdalla palkkakehitys on ollut negatiivista.

- Yliopistoilla on varaa kohtuullisiin ja julkisen sektorin tasoisiin palkankorotuksiin toiminnan kärsimättä. Esimerkiksi vuonna 2016 yhdenkään yliopiston tilinpäätös ei ollut alijäämäinen. On surullista, että työantaja esittää taloustiedoista valikoitua totuutta, pääsopijajärjestöt korostavat.

- Yliopistojen menestys perustuu osaavaan ja motivoituneeseen henkilöstöön. Vaatimattomat palkankorotusesitykset ja haluttomuus kehittää yliopiston työntekijöiden työelämää eivät arvosta henkilöstön tekemää tärkeää työtä. Tämän on vihdoinkin loputtava, pääsopijajärjestöt jatkavat.

Edellisen kerran yliopistosektorille on annettu lakkovaroitus vuonna 2010, kun yliopistohenkilöstölle neuvoteltiin ensimmäistä työehtosopimusta. Yliopistouudistuksen myötä henkilöstö siirtyi virkasuhteista työsuhteisiin.
 

Lisätietoa antavat:

Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO
- puheenjohtaja Olli Luukkainen, puh. 0500 652 872
- neuvottelupäällikkö Markku Kojo, puh. 0400 419 784

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
- neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch,  puh. 040 728 9046
- sopimustoimitsija Erika Mattsson,  puh. 0400 461 411

Palkansaajajärjestö Pardia
- puheenjohtaja Niko Simola, puh. 040 566 8517
- lakimies Ira Kyntäjä, puh. 050 325 7507

Lisätietoa ja ohjeistus Helsingin yliopiston työtaisteluun. >>