Kunta-alan neuvottelut: pääneuvotteluryhmä tapaa tänään

26.5.2020 08:48

JUKO on toistuvasti painottanut, että sen jäsenliitot ovat valmiita sopimusratkaisuun hyvinkin nopeasti, sillä koronapandemiasta seuranneiden vaikeuksien vuoksi työmarkkinatilanne edellyttää vakauttamista.

Neuvottelut kunta-alan yli 420 000 palkansaajan työehdoista ja palkoista jatkuvat tänään iltapäivällä pääneuvotteluryhmän yhteisellä tapaamisella. Edellisen kerran pääneuvotteluryhmä kokoontui viime keskiviikkona.

Kunnan pääpöydässä yleisestä sopimuksesta neuvottelevat julkisalan neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super ja Tehy) ja KT Kuntatyönantajat. JUKO neuvottelee kuntasektorilla neljä sopimusta: kuntien yleisen sopimuksen sekä opettajien, lääkärien ja teknisen henkilöstön sopimukset. Joka kolmas kuntatyöntekijä kuuluu JUKOn sopien työehtojen piiriin.

JUKO on toistuvasti painottanut, että sen jäsenliitot ovat valmiita sopimusratkaisuun hyvinkin nopeasti, sillä koronapandemiasta seuranneiden vaikeuksien vuoksi työmarkkinatilanne edellyttää vakauttamista.

Jos kaikille sopivaa ratkaisua ei löydy, JUKO on valmis neuvottelemaan erillisratkaisusta KT:n ja yhteisymmärryksen löytävien järjestöjen kesken.

Neuvottelut kaatuivat vapunaattona Soten hylättyä valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan tekemän sovitteluratkaisun. Muut osapuolet olivat valmiita hyväksymään ratkaisun. Kunta-alan virka- ja työehtosopimukset päättyivät maaliskuun lopussa, jonka jälkeen työntekijät siirtyivät sopimuksettomaan tilaan. Vanhat työehdot ovat voimassa niin sanotun jälkivaikutuksella, kunnes uusista ehdoista on sovittu.

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren listaa syyt, miksi neuvottelut on tarpeen saada rivakasti maaliin.

• Syksyllä kuntien ja kuntatyöntekijöiden tärkein tehtävä on korjata koronapandemian jälkiä ja valmistautua mahdolliseen toiseen korona-aaltoon. Kunnat ja niiden henkilöstö tarvitsevat työlleen vakautta ja ennakoitavuutta, eivät riskiä keskeneräisten sopimusneuvottelujen aiheuttamasta työmarkkinakärhämästä.

• Paikallinen sopiminen on jäissä, koska kunnallinen pääsopimus on päättynyt. Poikkeusoloissa korostuu työpaikkakohtaisten ratkaisujen merkitys: sekä työntekijät että työnantaja tarvitsevat työehtosopimuksen rajoissa sovittavia joustoja.

• Kuntien rahoituksen heikentyminen ja koronan hoito syövät syksyltä palkansaajien mahdollisuutta palkankorotuksiin. Tämä yhdistettynä kuntien uhkaamiin lomautuksiin – pahimmillaan irtisanomisiin – heikentää kuntatyöntekijöiden taloutta, yleistä kulutusta sekä kuntien ja valtion verokertymää.

• Kiky-tunnit on tällä työmarkkinakierroksella säännönmukaisesti poistettu. Esimerkiksi valtiolta ne poistuvat 1. lokakuuta. Mitä kauemmin sopimusneuvottelut jatkuvat, sitä kauemmin kiky-tunnit kuormittavat kuntatyöntekijöitä.

Lue myös JUKO yhä valmis nopeaan ratkaisuun – ”Kuntatyönantajan pitää nyt päättää, mitä se haluaa” (20.5.)