Pääluottamusmies Marko Bohm: ”Ei korulauseita vaan kuuntelemista”

16.5.2019 15:09

Rovaniemen kaupungin pääluottamusmies Marko Bohm kaipaa työelämään railakasta mielipiteenvaihtoa ja työntekijöiden kuuntelemista. ”Se ei voi olla enää vain korulause, että työntekijät ovat tärkein voimavara, sillä osaavasta työvoimasta tulee vielä pula”, sanoo Bohm, joka vetää JUKOn vuoden 2019 aluevastaavakokeilua Lapin alueella.

Mitkä asiat ovat työelämässä parantuneet, ja mistä kenttä nyt keskustelee?

Mielestäni työnantajat ottavat entistä herkemmin vastaan työntekijöiden ehdotuksia ja näkemyksiä siitä, miten työelämää ja työhyvinvointia voisi kehittää. Eli se ei ole enää vain korulause, että työntekijät ovat tärkein voimavara. Tätä suuntausta on syytä myös jatkaa, sillä osaavasta työvoimasta tulee vielä pula.

Ikävistä asioista yleisesti puhuttavat työn kuormittavuus ja työn muutos. Muutos ei ole hallittua, vaan koko ajan tulee lisää uutta ja vauhti on kova, olipa kyse sosiaali- ja terveysalasta tai sivistystoimesta.

Tärkeintä tämän kaiken hallintaan saamisessa olisi, että henkilöstöllä olisi enemmän aikaa käsitellä asioita yhdessä ja jokainen pystyisi vaikuttamaan muutokseen. Tosin nyt olen vähän skeptinen. Esimerkiksi maakunta- ja soteuudistukseen liittyvä epävarmuus vain jatkuu, mikä heijastuu myös henkilöstöön.

Olet ollut luottamusmiehenä kaikkiaan reilut 10 vuotta ja koripalloa pelasit ja valmensit yhteensä 30 vuoden ajan. Mitä yhteistä näillä kahdella on?

Joskus voitetaan ja joskus hävitään. Molemmissa on asetettava tavoitteet mutta samalla on paljon muuttujia, jotka eivät ole minun vallassani ja ratkaistavissani – ja tämä on hyväksyttävä. Virheetkin on näillä molemmilla kentillä tunnustettava heti.

Miksi halusit luottamusmieheksi?

Jo varhaiskasvatustyössä ollessani luin KVTES:iä eli kunnallista virka- ja työehtosopimusta, ja kun edellinen luottamusmies halusi siirtyä sivuun, työkaverit kannustivat lähtemään hänen seuraajakseen. Heidän mielestään uskalsin ottaa asioita puheeksi.

Luottamusmiehen työ on ollut paljon mielenkiintoisempaa kuin ennalta osasin kuvitella. Oma yhteiskunnallinen ymmärrykseni on lisääntynyt: asiat eivät ole yksittäisiä vaan linkkautuvat toisiinsa kuin palapelissä. Työ pitää sisällään hyvin erilaisia tilanteita ja kohtaamisia. Eniten palkitsee ihmisten auttaminen.

Työehtosopimuksiin on kirjattu asioita välillä niin, että tulkinnanvaraa valitettavasti jää. Siksi luottamusmiehen on jaksettava perehtyä asioihin ja pohdittava ja tutkittava niitä useammalta kantilta. Itseeni mielestäni sopii JUKOn slogan ”neuvotellen ja sopien”. En edistä asioita nyrkit pystyssä vaan pyrin tavoitteeseen keskustellen.

Miten näet yhteistyön työnantajan kanssa?

Yhteistyö on ihan hyvää mutta voisi olla parempaakin. Me henkilöstön edustajat tapaamme kyllä kaupungin johtoa ja muita päättäjiä ja viestimme, mitä henkilöstölle kuuluu. Kaipaisin kuitenkin vielä enemmän puhumisen kulttuuria, jossa voitaisiin rohkeasti tuoda esille erilaisia näkökulmia ja ratkaisuvaihtoehtoja. Ja ei vain mietittäisi sitä, että ollaan eri mieltä, vaan pohdittaisiin – ja myös ymmärrettäisiin – miksi olemme eri mieltä.

Tätä nykyä hallinnolla tuntuu olevan kova kiire viedä asioita eteenpäin, vaikka pitäisi välillä pysähtyä. Työntekijöiden ehdotuksia kannattaisi kysyä ja kuunnella. Aluksi älyttömiltäkin kuulostavat ideat saattavat olla kultajyviä, joista voi kehittyä hyviä ratkaisuja. Haluaisin siis railakasta mielipiteenvaihtoa. Se olisi todella tarpeen, koska muutostarpeetkin ovat rajuja: Rovaniemen kaupungin pitäisi esimerkiksi säästää kaikkiaan 50 miljoonaa euroa nyt kolmen vuoden aikana.

Mitä sanot ihmiselle, jota ammattiyhdistystoiminta ja edunvalvonta eivät kiinnosta pätkääkään?

Yksin olet! Kaikilla on hyvä olla ystävä ja kaveri työelämässä, ja sellaisia löytyy ammattiyhdistysliikkeestä ja luottamusmiehistä. Kannattaa olla liiton jäsen, koska sitä kautta saa apua kun sitä tarvitsee – ja kuka tahansa voi milloin tahansa huomata, että ups, nyt tuli liian iso kakku yksin purtavaksi.

Lisäksi on hyvä muistaa, että henkilöstön edustajat tekevät työelämän eteen paljon myös näkymätöntä työtä. He välittävät työnantajalle henkilöstön näkökulman asioihin ja pitävät huolta siitä, ettei työntekijöiden yli noin vain kävellä.

Marko Bohm

  • JUKOn päätoiminen pääluottamusmies vuodesta 2007 lähtien. Vuodesta 2012 alkaen myös OAJ:n alueasiamies. Hoitaa luottamustoimea 4 päivänä viikossa ja alueasiamiehen pestiä 1 päivänä viikossa. Edustaa noin 550 hengen joukkoa.
  • Työskennellyt Rovaniemen kaupungilla varhaiskasvatusopettajana päiväkodissa.
  • Oma liitto: OAJ

Lue myös:

Luottamusmiehet haluavat tiiviin lähiverkoston – aluevastaavakokeilu käynnistyi

Tämän takia aluevastaavakokeilu on tärkeä – 4 vetäjää paljastaa suunnitelmansa

Näin menestyn luottamusmiehenä: 1 + 10 vinkkiä

Luottamusmies on hyvän työyhteisön takuuhenkilö ja työelämän asiantuntija

Blogi: Luottamusmiehen työ antaa enemmän kuin ottaa