JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto Kevan hallitukseen

5.12.2022 12:06

Keva hoitaa yhteensä noin 1,3 miljoonan julkisalojen palkansaajan ja eläkkeensaajan eläkeasioista. "Kyse on todella tärkeästä jukolaisten edunvalvontaan liittyvästä tehtävästä", Murto painottaa.

Julkisalan koulutettujen JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto (OAJ) valittiin viime viikon perjantaina Kevan hallitukseen.

Murron henkilökohtainen varajäsen on politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen Lääkäriliitosta.

JUKO Uutiset kysyi Katarina Murrolta, miksi akavalaisille on tärkeää, että juuri JUKOlla on edustaja Kevan hallituksessa.

Hän muistuttaa, että synergiaetu on selvä, sillä JUKO toimii neuvottelujärjestönä yli 200 000 asiantuntijalle ja esimiehelle ja neuvottelee palvelussuhteen ehdoista kunnan, hyvinvointialueiden, valtion, yliopistojen ja kirkon sopimusaloilla.

- Keva puolestaan on Suomen suurin eläkevakuuttaja, joka huolehtii kunta-alan, valtion, kirkon, Kelan henkilöstön, Suomen Pankin ja hyvinvointialueiden eläkeasioista. Keva hoitaa yhteensä noin 1,3 miljoonan julkisalojen palkansaajan ja eläkkeensaajan eläkeasioista. Kyse on siis todella tärkeästä jukolaisten edunvalvontaan liittyvästä tehtävästä.

Murto painottaa, että Kevan lakisääteinen tehtävä on myös työkyvyttömyysriskin vähentäminen julkisella sektorilla.

Mihin ja miten tulet vaikuttamaan Kevassa?

- Kevan hallituksen jäsenenä tehtäväni ja vastuuni on osana hallitusta yleisesti valvoa ja ohjata Kevan toimintaa. Hallituksen tehtävänä on lain mukaan muun muassa päättää eläkevarojen sijoittamista koskevasta suunnitelmasta.

JUKOn puheenjohtajalle eläkejärjestelmä kokonaisuutena on tuttu, sillä ennen Kevaa Murto toimi useita vuosia työeläkeyhtiö Ilmarisen hallituksessa, tarkastus- ja riskienhallintavaliokunnassa ja vaalivaliokunnassa sekä Eläketurvakeskuksen hallituksessa ja Eläkeneuvotteluryhmän jäsenenä.

- Vastasin yhteensä yli seitsemän vuotta eläkepolitiikasta, toimin neuvottelijana sekä johdin neuvottelutoimintaa myös eläkeasioissa johtajana STTK:ssa ja työmarkkinajohtajana Akavassa.

- Olenkin erityisen kiinnostunut eläkepolitiikasta ja siihen liittyvästä rahoituksesta ja päätöksenteosta. Tulen toimimaan aktiivisesti, vastuullisesti ja osaavasti Kevan hallituksen jäsenenä.