Terveydenhoitajat: Kunnat kiiruhtivat supistamaan ennaltaehkäiseviä terveyspalveluja koronan varjolla

20.4.2020 13:34

Toisiin tehtäviin siirretyistä yli 40 prosenttia arvioi, että oman alueen hoidon kannalta siirto on ollut toistaiseksi tarpeeton. ”Hälyttävää on, miten nopeasti osa kunnista aloitti lakisääteisten ennaltaehkäisevien terveyspalveluiden alasajon vetoamalla koronaepidemian aiheuttamaan välttämättömään hoidontarpeeseen”, Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja Tiina Mäenpää.

Jopa 40 prosenttia kunnissa työskentelevistä terveydenhoitajista on siirretty koronan perusteella kokonaan tai osin pois perustyöstään. Toisiin tehtäviin koronan varjolla siirretyistä yli 40 prosenttia arvioi, että oman alueen hoidon kannalta siirto on ollut toistaiseksi tarpeeton.

Tiedot käyvät ilmi Terveydenhoitajaliiton tuoreesta jäsenkyselystä. Kyselyyn vastasi ennen pääsiäistä noin 1 100 terveydenhoitajaa eri puolilta Suomea. Reilusti yli 60 prosenttia toisiin tehtäviin siirretyistä työskentelee normaalioloissa koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

– Hälyttävää on, miten nopeasti osa kunnista aloitti lakisääteisten ennaltaehkäisevien terveyspalveluiden alasajon vetoamalla koronaepidemian aiheuttamaan välttämättömään hoidontarpeeseen, Terveydenhoitajaliiton puheenjohtaja Tiina Mäenpää huomauttaa.

Liitto painottaa, että terveydenhoitajien asiantuntemuksen käyttäminen koronaepidemian kannalta kiireellisissä tehtävissä on sinällään perusteltua, sillä terveydenhoitajat ovat koulutukseltaan myös sairaanhoitajia.

Mäenpään on kuitenkin huolissaan osan työnantajista tavasta toteuttaa siirto uuteen tehtävään.

- Puolet kyselyyn vastanneista kertoo, ettei heidän kanssaan keskusteltu siirrosta ennakkoon eikä esimerkiksi ammatillista osaamista ole kartoitettu. Osalle tieto muutoksesta kerrottiin vain sähköpostilla.

Puutteita on koettu myös uusiin tehtäviin perehdyttämisessä, kun vain joka neljäs vastaaja on arvoinut saaneensa perehdytystä riittävästi.

– Peräänkuulutamme myös poikkeusaikana työntekijöitä arvostavaa hyvinvointi- ja terveyspalvelujen johtamista. Nyt ei ole oikea aika ajaa alas ennaltaehkäiseviä palveluja eikä kuormittaa terveydenhuollon henkilöstöä huonolla johtamisella, Mäenpää painottaa.

Terveydenhoitajat kaipaavat vauhtia myös parhaillaan käytävään kunta-alan sovitteluun.

– Terveydenhuollon ammattilaiset ovat koronaepidemian vuoksi joutuneet venymään suunnattomasti ja ovat ansainneet palkankorotuksensa tänä keväänä. Terveydenhoitajia ja audionomeja edustavan JUKOn on tehtävä jatkossakin kaikki mahdollinen sopimuksen syntymiseksi, Tiina Mäenpää toteaa.