15.10.2021 07:47
Työehtosopimusten ensi vuoden neuvottelukierroksesta on ennustettu historiallisen vaikeaa. Ei tosin ole ensimmäinen kerta, kun nämä sanat lausutaan ennen uutta työmarkkinakierrosta. Tällä kertaa arvio neuvotteluista voi kuitenkin olla paikkansa pitävämpi kuin tavallisesti.
Yhtäällä keskitettyä työmarkkinajärjestelmää hajauttaa milloin metsäteollisuus, milloin teknologiateollisuus. Toisaalla vientiteollisuuden asemaa palkkakaton asettajana pidetään yhä pyhänä totuutena.
Keskellä tätä ammattiyhdistysliikettä horjuttavaa keskustelua JUKO seisoo edelleen esimerkkinä voimasta, jota palkansaajien yhteistyö on parhaimmillaan.
JUKO on julkisen sektorin korkeakoulutettujen ääni. Yli 200 000 korkeakoulutettua työntekijää kunnista, valtiolta, kirkosta, yliopistoista ja pian hyvinvointialueilta on edustettuina pääsopijajärjestö JUKOssa. Yhdessä olemme vahvempia niin neuvottelupöydissä kuin työpaikoilla.
JUKOn olemassaolo perustuu yhteistyölle ja sektorirajat ylittäville tavoitteille. Yhteinen tavoitteemme on parempi työelämä julkisilla aloilla työskenteleville. Rakentavalla yhteistyöllä pystymme saavuttamaan tavoitteemme ja kirkastamaan ammattiyhdistysliikkeen merkitystä yhteiskunnalle.
Julkisten alojen tärkeimmät virstanpylväät työmarkkinoilla on saavutettu kovalla neuvottelulla ja sopimisella.
"Kuntien ja valtion yhteistyö rakentuu uusista asetelmista."
Monet suuret muutokset edeltävät tulevaa neuvottelukierrosta. Suomen kivijalkaa, julkista sektoria, muurataan uuteen järjestykseen. Sote-uudistus tulee mullistamaan työelämää sote-palvelujen siirtyessä hyvinvointialueille. Jukolaisia liittoja ja niiden jäseniä uudistus koskee vahvasti.
Laaja korkeakoulutettujen jukolaisten joukko puheterapeutteja, psykologeja, sosiaalityöntekijöitä ja sosionomeja, lääkäreitä ja monia muita siirtyy uusien hyvinvointialueiden palvelukseen. Iso joukko jukolaisia jatkaa valtiolla ja kunnissa, joten yhteistyötä rakennetaan uusista asetelmista käsin.
Samaan aikaan työehtosopimusrintamalla on tapahtunut iso muutos, kun uusi SOTE-työehtosopimus saatiin aikaiseksi ja se kattaa lääkäreitä lukuun ottamatta kaikki jukolaiset sote-alan korkeakoulutetut.
"Ilman yhteiskunnan kivijalkaa vientialat ovat pulassa."
Pääministeri Sanna Marin totesi taannoin, että ”ylipäätään naisvaltaisilla aloilla on kysyttävä, ovatko palkat enää työn vaativuutta ja koulutusta vastaavalla tasolla”. Tästä ei ole epäilystäkään.
Palkkaus ei vastaa äärimmäisen vaativaa työtä, jota jukolaiset tekevät sosiaalialalla, kasvatuksessa ja terveydenhuollossa. Useampivuotista palkkaohjelmaa on vaadittu jo pitkään. Nyt on sen aika ja JUKOlla on keskeinen rooli palkkaohjelman aikaansaamisessa.
Naisvaltaisten alojen palkkakuoppaa täytyy alkaa kiireesti lapioimaan umpeen.
Ilman vahvaa julkista sektoria, yhteiskuntamme ei ole turvallinen, uusia osaajia ei synny, eikä heitä kouluteta. Jos kivijalkamme julkinen sektori ei ole kunnossa eikä sen työntekijöistä muisteta pitää huolta, pulassa ovat myös yksityisen sektorin vientialat.
Jenni Karsio
Kirjoittaja on Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestön Talentian puheenjohtaja ja JUKOn hallituksen jäsen.