Yliopistoneuvottelut jatkuivat tiistaina

15.2.2022 16:08

Palkansaajajärjestöt haluavat parannusta määräaikaisten asemaan. Työsuhteen on vastattava tarjolla olevan työn kestoa.

Neuvottelut yliopistojen noin 34 000 palkansaajan työehdoista jatkuivat tiistaina.

- Tapaamiset on teemoitettu ja tänään esillä olivat muun muassa määräaikaisuudet, kertoo JUKOn neuvottelupäällikkö Katja Aho.

JUKOn tavoitteena on, että yliopistot voivat tehdä määräaikaisia työsopimuksia vain työsopimuslaissa ja yliopistoja koskevassa lainsäädännössä mainituin perustein ja että kestoltaan määräaikaisen työsuhteen on vastattava koko tarjolla olevan työn kestoa.

Aho huomauttaa, että reilusti yli puolet yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstöstä työskentelee jatkuvasti määräaikaisina pätkätyöläisinä. Ero muihin palkansaajiin on poikkeuksellisen suuri, kun viime vuonna kaikista palkkatyötä tekevistä miehistä noin 15 prosenttia ja naisista 20 työskenteli määräaikaisina.

JUKO ja sen jäsenliitot ovat muistuttaneet yliopistoja pätkätyöntekijöistä ja muun muassa perusteettomista määräaikaisuuksista myös sopimuskausien aikana. Blogi: Määräaikaisuus on aina poikkeus säännöstä myös yliopistossa

Tiistain tapaamisessa neuvottelijat käsittelivät myös yliopistosektorin alustavia palkkatilastoja.

Neuvottelut jatkuvat 18. helmikuuta.

Neuvottelut luupissa kaikilla kanavillamme

Kerromme sopimusneuvotteluista kotisivullamme. Seuraa meitä ja keskustelua myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #yliopisto #meolemmeyliopisto. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

JUKOn ja yliopistosektorin liittojen Työehtosoppa-sivusto avaa yliopistolaisille työehtosopimuksen merkityksen ja sisällön: www.tyoehtosoppa.fi.

Yliopisto-faktat

  • Sopimukset| Yliopistojen yleinen työehtosopimus ja Harjoittelukoulujen työehtosopimus
  • Neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Katja Aho (JUKO), yliopistoneuvottelukunnan puheenjohtaja, toiminnanjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto), erityisasiantuntija Hanna Tanskanen (OAJ) sekä neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen (Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut) ja edunvalvontajohtaja Mia Weckman (Tieteentekijöiden liitto)
  • Pääsopijat | JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sivistystyönantajat Sivista
  • Yliopistojen yleinen työehtosopimus koskee noin 34 000:ta palkansaajaa

Miksi työehtosopimusneuvottelut?

  • Palkansaajien järjestöt ja työnantajajärjestö neuvottelevat työehtosopimukseen useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa.
  • Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä opetus- ja tutkimushenkilöstön kokonaistyöajasta ja muun asiantuntijahenkilöstön työaika- ja lomamääräyksistä. Työehtosopimus määrittää vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.
  • Työehtosopimukseen sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.

Neuvottelut yliopistojen työehtosopimuksesta alkoivat perjantaina | 11.2.2022