Avainta-alat avasi sopimusneuvottelunsa

12.1.2022 13:28

Keskiviikkona irtisanottiin noin 45 000:ta palkansaajaa koskeva työehtosopimus. AVAINTES päättyy 28. helmikuuta. Samalla vahvistettiin seuraavien tapaamisten teemat. Neuvottelupöydässä muun muassa palkkausjärjestelmä sekä perhevapaauudistus. Varsinaiset tavoitteensa osapuolet jättävät tammikuun lopulla.

Neuvottelut Avainta-alojen työehdoista (AVAINTES) alkoivat sopimuksen irtisanomisella tänään keskiviikkona. Sopimus päättyy 28. helmikuuta.

Neuvottelupäällikkö Minna Holm painottaa, että tällä kierroksella palkoista neuvotellaan kokonaan uudessa tilanteessa. Teknologiateollisuuden sopimusaloilla palkankorotukset ovat eriytyneet henkilöstöryhmien välillä, ja siksi työnantajat tai valtakunnansovittelija eivät voi vedota siihen, että palkkaneuvotteluissa olisi ”katto”, jota muut toimialat eivät voi ylittää.

Aiemmin työnantajat ja sovittelija ovat vedonneet vientiteollisuuden yhtenäisiin palkkalinjoihin, eli palkankorotusten kustannusvaikutukseen. Nyt yhtenäisyys on revennyt jo yhden toimialan sisällä.

Keskiviikon tapaamisessa vahvistettiin muun muassa aikataulu ja seuraavien neuvottelukertojen teemat: palkkausjärjestelmän kehittäminen ja muutostarpeet, työaika, paikallinen sopiminen ja henkilöstön edustajat, poissaolot ja perhevapaauudistus.

Varsinaiset tavoitteensa osapuolet jättävät tammikuun lopulla.

Neuvottelut jatkuvat 20. tammikuuta ja toistaiseksi ne käydään etänä Teamsissa.

Kerromme AVAINTES-sopimusneuvotteluista kotisivullamme www.juko.fi. Seuraa meitä Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #avaintes.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

Avainta-faktat

Sopimus | AVAINTES

Neuvottelija | neuvottelupäällikkö Minna Holm (JUKO)

Pääsopijat | JUKO, JUKOn jäsenliitot Opetusalan ammattijärjestö OAJ sekä Tekniikka ja Terveys KTN itsenäisinä allekirjoittajajärjestöinä, Ammattiliitto Jyty, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Avaintyönantajat AVAINTA

AVAINTES koskee noin 45 000:ta palkansaajaa.

Virka- ja työehtoneuvottelujen aloitusaikataulu

  • Kunta 11.1. klo 13

  • Avainta 12.1. klo 9

  • Valtio 12.1. klo 13

  • SOTE-sopimus 17.1. klo 11

  • Kirkko 19.1. klo 9

  • Yliopisto 11.2. klo 8

  • Kansallisgallerian ja Työterveyslaitoksen työsopimukset päättyvät 31. maaliskuuta. Aloitusaikoja ei vielä sovittuina.