Hallitusohjelma & työmarkkinat | Neuvottelut työmarkkinamallista käynnistyvät – Akavalaiset julkisalat: ”Olemme tyytyväisiä, että neuvottelut alkavat”

16.11.2023 17:21

Työministeri Arto Satonen esitti viime viikolla toiveen saada työmarkkinajärjestöiltä ehdotuksia tavasta neuvotella palkankorotukset. Hallitusohjelmaan on nyt kirjattu niin kutsuttu vientivetoinen palkkamalli. Jos kirjaus toteutuisi, se rajoittaisi valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan mahdollisuuksia tarjota yleistä linjaa korkeampia palkankorotuksia.

JUKO on tyytyväinen, että neuvottelut työmarkkinamallista alkavat perjantaina 24. marraskuuta.

– Hyvä, että neuvotteluprosessi lähtee viimein liikkeelle, toteaa akavalaisia julkisalojen liittoja virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa edustavan JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto.

Hän muistuttaa, että lähtökohdat neuvotteluille ovat haastavat.

– Näkemyksemme on, että lakitien sijaan työmarkkinamallista tulisi sopia työmarkkinaosapuolten kesken. Vientivetoinen malli ei käy sellaisenaan, vaan mallissa on huomioitava julkinen sektori ja alakohtaiset ratkaisut.

Noin 200 000:ta julkisen sektorin akavalaista palkansaajaa neuvotteluissa edustavat JUKOn puheenjohtaja Katarina Murto (OAJ) ja toiminnanjohtaja Mari Keturi.

Neuvottelujen taustalla on työministeri Arto Satosen toive saada työmarkkinajärjestöiltä ehdotuksia tavasta neuvotella palkankorotukset, eli uudesta työmarkkinamallista. Hallitusohjemaan on nyt kirjattu niin sanottu vientivetoinen palkkamalli. Siinä keskeisten vientialojen palkankorotukset määrittelisivät myös muiden alojen korotukset.

Jos kirjaus toteutuisi, se rajoittaisi valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan mahdollisuuksia tarjota yleistä linjaa korkeampia palkankorotuksia.

Kutsun neuvotteluihin ovat esittäneet Kaupan liitto, Kemianteollisuus, Palvelualojen työnantajat Palta, Teknologiateollisuuden työnantajat ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT).

JUKOn mediatiedoteesta uutisoivat muun muassa Helsingin Sanomat ja Kauppalehti.

Mikä JUKO?

  • Edustamme julkisalojen työmarkkinaneuvotteluissa 35:tä akavalaista ammattiliittoa, joilla on yhteensä 200 000 jäsentä.
  • Sovimme virka- ja työsuhteiden ehdoista kunnissa, hyvinvointialueilla, valtiolla, yliopistoissa, evankelis–luterilaisessa kirkossa sekä Avainta-aloilla, Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
  • Työpaikoilla 3 500 luottamusmiestämme edustaa kaikkien JUKO-liittojen jäseniä.
  • Julkisalan asiantuntija, esihenkilö tai johtotehtävissä työskentelevä: löydä akavalainen/jukolainen liittosi!