JUKO ja Pro vaativat keskeyttämään Traficomin yt-neuvottelut välittömästi | päivitetty 26.11.2020

25.11.2020 13:49

Liikenne- ja viestintävirasto (Traficom) ylireagoi ilmoittaessaan yt-neuvottelujen aloittamisesta 2. joulukuuta. Virastolla on jäljellä siirtomäärärahaa vähintään ensi vuoden tarpeisiin. JUKOn neuvottelupäällikkö Markku Nieminen huomauttaa, että säästöjä voitaisiin toteuttaa muutoin kuin vähentämällä väkeä.

Traficom perustelee yt-neuvotteluja muun muassa taloustilanteen tasapainottamisella ja tulevaisuuden tarpeisiin vastaamisella.

JUKOn ja Pron mielestä yt-neuvotteluille ei ole oikeita perusteita ja ne on keskeytettävä välittömästi. Järjestöt katsovat, että nyt esitetyt säästötoimet eivät miltään osin ole olleet esillä valmisteltaessa eduskunnan käsittelyssä olevaa talousarviota.

Traficomin ilmoituksen mukaan mahdolliset henkilöstövähennykset voisivat kohdistua 120 vakinaiseen henkilöön. Lisäksi merkittäviä muutoksia voisi seurata enintään sadan henkilön palvelussuhteisiin. Neuvottelut koskevat viraston koko henkilöstöä lukuunottamatta pääjohtajaa, ylijohtajia ja ylimmän johdon kehitysjohtajia. Viime vuonna virastossa työskenteli noin 900 henkilöä.

Traficom on keskeisessä roolissa kaikissa LVM:n koronatilannekuvan ja muun muassa matkustusrajoitusten määrittelemisessä. Yt-neuvotteluilla voidaan heikentää viraston kykyä vastata osaltaan kansalaisten terveydestä ja turvallisuudesta joukkoliikenteessä sekä liikenteen terminaaleissa.

- Valtio työnantajana osoittaa huonoa esimerkkiä työllisyyden ylläpitämisestä koronakriisin keskellä. Hallitus kehotti keväällä välttämään yt-neuvotteluja ja irtisanomisia nykytilanteessa, vaikka virastoilla olisi siihen aihetta. Traficomin toiminta sopii erittäin huonosti hallituksen linjaukseen. Miten liikenne- ja viestintäministeriö aikoo reagoida alaisensa viraston tilanteeseen? Järjestöt kysyvät.

JUKOn valtiosektorin neuvottelupäällikkö Markku Nieminen huomautti keskiviikkoiltana Helsingin Sanomien haastattelussa, että "säästöjäkin voitaisiin toteuttaa myös muilla tavoin kuin henkilöstä vähentämällä.” HS 25.11.2020

Traficomin yt-ilmoitus sai runsaasti huomioita mediassa keskiviikkona, ja järjestöjen kommentit ovat julkaisseet myös Ilkka-Pohjalainen, Salon Seudun Sanomat, Demokraatti, Verkkouutiset, Helsingin Sanomat, MTV Uutiset, Kauppalehti ja Uusi Suomi.

Valtion pääsopijajärjestöt JUKO ja Pro ovat työnantajan kanssa neuvotteluosapuolina Liikenne- ja viestintävirastossa. Kaikkiaan valtiolla työskentelee liki 72 000 palkansaajaa. Heistä noin 42 000 on JUKOn sopimusten piirissä.

Traficomin tiedote 25.11.2020 | Liikenne- ja viestintävirasto aloittaa yt-neuvottelut