JUKO paheksuu Seuren aikeita leikata hallintohenkilöstön palkkoja – Voittoa tavoittelematon yhtiö on saanut puolen miljoonan euron koronatuen

20.11.2020 07:47

"Palkkojen leikkaamisen sijaan Seuren tulee huomioida henkilöstöedustajien esittämät vaihtoehdot, kuten yt-neuvotteluissa on tarkoitus. JUKOn luottamusmies on esittänyt vapaaehtoisuuteen perustuvaa osa-aikaisuutta ja jopa etuuksien tilapäistä leikkausta", JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren painottaa.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren paheksuu pääkaupunkiseudun kuntien henkilöstöpalveluyhtiö Seuren aikeita leikata korkeakoulutetun henkilöstön palkkoja.

- Palkkojen leikkaamisen sijaan Seuren tulee huomioida henkilöstöedustajien esittämät vaihtoehdot, kuten yt-neuvotteluissa on tarkoitus. JUKOn luottamusmies on esittänyt vaihtoehtoina vapaaehtoisuuteen perustuvaa osa-aikaisuutta ja jopa etuuksien tilapäistä leikkausta, Löfgren painottaa.

- Palkka-ale liittyy yhtiön organisaatiomuutokseen. Katsomme, että se ei oikeuta alentamaan palkkoja, sillä toimenkuvat eivät juurikaan muutu.

Seuressa käytyjen yt-neuvottelujen päätteeksi yhtiön hallitus päätti torstaina tarjota vakinaiselle hallintohenkilöstölle töitä uudessa organisaatiossa, mutta samalla muutokset tehtävissä voivat Seuren mukaan johtaa palkan tarkistukseen. Vakinaisesti yhtiön hallinto työllistää noin 160 henkilöä.

Käytännössä kyse on palkka-alesta, kun JUKOn tietojen mukaan palkat saattavat laskea jopa 13 prosenttia eli noin 400 euroa kuussa. Alennus on huomattava, sillä palkat tippuisivat noin 2 600 euroon.

Voittoa tavoittelematon Seure on viime vuosina tulouttanut hyvästä tuloksestaan myös pääkaupunkiseudun kunnille. Vuonna 2018 yhtiö myönsi kasvaneesta liikevaihdostaan omistajilleen alennuksia 600 000 euron edestä. Valtiokonttori on myöntänyt Seurelle yritysten kustannustukea eli koronatukea puoli miljoonaa euroa.

Seure on ilmoittanut 3,75 miljoonan euron säästötarpeesta. Palkka-alella säästyisi yhtiön mukaan noin 750 000 euroa. Kolmen miljoonan säästöt se etsii lopettamalla hallinnosta määräaikaiset työsuhteet, joita on noin sata.

Seure toimii Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Yhtiö toimii myös Uudenmaan ja Keski-Uudenmaan sairaanhoitopiirien alueella.

Kunta-alan noin 420 000 palkansaajasta joka kolmas on akavalainen eli jonkin neuvottelujärjestö JUKOon kuuluvan ammattiliiton jäsen.

Julkisalan neuvottelujärjestö JUKO sopii 200 000 akavalaisen korkeakoulutetun virka- ja työehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja kuntia lähellä olevilla Avainta-aloilla. JUKO sopii työehdoista myös Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.