JUKO päivitti strategiansa – ”Muutos toimintaympäristössä vaatii vahvan etukenon”

28.5.2021 16:01

Kevätliittokokous hyväksyi Suomen suurimman neuvottelujärjestön strategian perjantaina.

Muutos, vaikuttaminen, yhteistyö. Nämä kolme kivijalkaa ohjaavat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn strategiaa vuosina 2022–2026. JUKOn kevätliittokokous hyväksyi järjestön päivitetyn strategian perjantaina 28. toukokuuta.

– Päätehtävämme on rakentaa virka- ja työehtosopimuksilla neuvottelujärjestöön kuuluvien liittojen jäsenille parempaa työelämää ja lisätä hyvinvointia työssä, JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ) painottaa.

Strategian päivittäminen on myös vastaus voimakkaaseen toimintaympäristön muutokseen, jossa mannerlaatat liikkuvat niin työmarkkinarakenteissa kuin palkansaajan arjessa.

Metsäteollisuus pyrkii viemään työehdoista sopimisen kokonaan yrityksiin ja Teknologiateollisuus ainakin osin. Koronapandemia puolestaan ravistelee työnteon tapoja, kun etätyöhön ovat lähteneet lähes kaikki, joille se on mahdollista.

– Muutos toimintaympäristössä vaatii nyt palkansaajien etujen valvojilta vahvan etukenon, Luukkainen korostaa.

Toiminnanjohtaja Maria Löfgren huomauttaa, että maailmanlaajuisen koronapandemian vaikutus näkyy työelämässä, kun muun muassa digiloikka etätyöhön tapahtui ”lähes yhdessä yössä”.

– Jukolaiset luottamusmiehet ovat kokeneet paikallisessa edunvalvontatyössään aivan uudenlaisia vaatimuksia ja haasteita.

– Myös koronan jälkeinen aika on toisenlainen. Tehtävämme JUKOssa on varmistaa liittojen kanssa, että luottamusmiehillä on ajantasainen tieto ja tuki neuvottelu- ja vaikuttamistyössään. Siksi painotamme koulutuksen ja yhteistyökulttuurin kehittämistä.

JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. Sovimme työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa, kuntia lähellä olevilla Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.