JUKO sovittelulautakunnan kuultavana torstaina – tietoa jatkosta luvassa perjantaina

5.5.2022 16:30

Kunta-alan sovittelulautakunta on tehnyt tiiviisti työtään ja jatkaa sitä edelleen. Lautakunta aikoo kertoa perjantaina aikataulun, milloin se antaa sovintoehdotuksensa.

JUKO oli sovittelulautakunnan kuultavana torstaina iltapäivällä 5. toukokuuta. Lautakunta on tehnyt tiiviisti työtään ja valmistellut sovintoehdotusta.

Sovittelulautakunta jatkaa työtään edelleen ja aikoo kertoa huomenna perjantaina aikataulun, milloin se antaa sovintoehdotuksensa.

Palkkapäivä-mielenilmaus Helsingissä perjantaina

Perjantaina on JUKOn, JHL:n ja Jytyn yhteinen Palkkapäivä #2 -tapahtuma Narinkkatorilla Helsingin Kampissa kello 13–15.

Tapahtuma alkaa marssilla, johon kokoonnutaan Töölössä Kisahallin takana kello 11 alkaen. Marssi lähtee Kisahallilta kello 12 ja etenee Mannerheimintietä. Kulkue pysähtyy Eduskuntatalon edessä tervehtimään kansanedustajia noin kello 12.30–12.45.

JUKO | Palkkapäivä-lakkotapahtuma kokoaa kunta-alan työntekijät Helsinkiin perjantaina

Lakot kymmenessä kaupungissa

JUKOn sekä ammattiliittojen JHL ja Jyty lakko on meneillään 3.–9. toukokuuta kymmenessä kaupungissa.

Myös koko kunta-alaa koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu edelleen.

#neuvotellen2022 Twitterissä ja Facebookissa

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

Kerromme kuntasektorin sopimusneuvotteluista kotisivullamme. Seuraa meitä myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #kunta. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

Katso tästä JUKOn lakot, lakonuhat ja muut painostustoimet kunta-alalla

JUKO | Blogi | Maria Löfgren – Kuinka pitkään kuntatyönantaja vielä roikottaa henkilöstöään löysässä hirressä? | 5.5.2022

JUKO: Sovittelulautakunnan lykkäysratkaisu pettymys – yli 81 000 palkansaajan lakko alkaa kymmenessä kaupungissa 3. toukokuuta | 28.4.2022

JUKO | Kunta-alan asiantuntijat ja esimiehet historiansa laajimman lakon kynnyksellä, lukuisat kuntapalvelut hiljenevät viikoksi eri puolilla Suomea – JUKO: ”Osaoptimointi vaarantaisi julkiset palvelut” | 2.5.2022

JUKO | Akavalaiset esittävät sovittelujärjestelmän uudistamista – JUKO, YTN ja Akava: ”Tiukemmat edellytykset lakkojen siirroille” | 3.5.2022

Kunta-faktat

Sopimukset | Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), Kunnallinen lääkärien virkaehtosopimus (LS), Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS), Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus

Palkankorotusten ja työehtomuutosten kustannusraami neuvotellaan yhteisessä pääneuvotteluryhmässä, muut työehdot sopimusalojen omissa neuvotteluryhmissä. JUKO tiedottaa pääneuvotteluryhmän neuvottelujen lisäksi KVTES- ja SOTE-sopimusneuvotteluista.

Neuvottelijat | puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ), toiminnanjohtaja Maria Löfgren (JUKO), neuvottelujohtaja Laura Lindholm (Lääkäriliitto) ja edunvalvontajohtaja Jari Järvi (KTK Tekniikan Asiantuntijat), neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen (SOTE-sopimus / JUKO)

Pääsopijat | JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty), Sote (Super, Tehy, SPAL) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Kuntasektorin sopimukset koskevat noin 425 000:ta palkansaajaa.

Miksi virka- ja työehtosopimusneuvottelut?

Palkansaajien järjestöt ja työnantajajärjestö neuvottelevat virka- ja työehtosopimuksiin useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa. Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä työaika- ja lomamääräyksistä.

Sopimukset määrittelevät vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.

Virka- ja työehtosopimuksiin sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.