Katso tästä JUKOn lakot, lakonuhat ja muut painostustoimet kunta-alalla

5.5.2022 15:25

JUKOn kunta-alojen lakoilla on ollut viisi aaltoa yhteensä kymmenessä eri kaupungissa. Löydät tästä päivittyvästä jutusta lakkojen paikkakunnat sekä mielenilmausten ajankohdat. Painostustoimena on myös jo neljäs ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka alkoi 18. huhtikuuta ja on voimassa toistaiseksi.

Kunta-alan lakot toukokuussa – neljäs ja viides lakkoaalto 3.–9.5.

  • Yhtä aikaa 10 kaupunkia: Espoo, Helsinki, Jyväskylä, Kauniainen, Kuopio, Oulu Rovaniemi, Tampere, Turku ja Vantaa.

JUKO ja JAU (JHL ja Jyty). Lakkovaroitus koskee seuraavia kunta-alan sopimuksia: kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES), SOTE-sopimusta, opetushenkilöstön (OVTES), tuntipalkkaisten (TTES) ja teknisen henkilöstön (TS). Lisäksi lakkovaroitus koskee JHL:n osalta kuntien omistamissa yhtiöissä noudatettavaa AVAINTES-sopimusta sekä SEURETES-sopimusta.

Lakkojen ulkopuolelle on rajattu tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

JUKO | Kunta-alan asiantuntijat ja esimiehet historiansa laajimman lakon kynnyksellä, lukuisat kuntapalvelut hiljenevät viikoksi eri puolilla Suomea – JUKO: ”Osaoptimointi vaarantaisi julkiset palvelut” | 2.5.2022

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto

  • Koko kunta-ala: on alkanut maanantaina 18. huhtikuuta ja on voimassa toistaiseksi.

Tämän kiellon ulkopuolelle on rajattu tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

(Ensimmäinen kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokielto ajoittui 7.–13. maaliskuuta, toinen 21.–27. maaliskuuta ja kolmas 4.–10. huhtikuuta.)

JUKO | Kunta-alalle toistaiseksi voimassa oleva ylityö- ja vuoronvaihtokielto | 12.4.2022

Kunta-alan mielenilmaukset toukokuussa – neljäs ja viides lakkoaalto 3.–9.5.

Helsinki perjantai 6.5. kello 11–15
Palkkapäivä #2 -tapahtuma Narinkkatorilla. Kokoontuminen ensin kello 11 Töölössä Kisahallin parkkipaikalla, josta kulkue kello 12 Narinkkatorille. Narinkkatorilla luvassa ohjelmaa kello 13–15.
Tapahtuma Facebookissa: Palkkapäivä #2 – oikeutta kunta-alan ammattilaisille!

JUKO | Palkka kurja – Olo hurja! – Palkkapäivä-väki tervehti marssillaan myös eduskuntaa – ”Sovintoesitys tulossa, lakkomme on purrut!” | 6.5.2022

Vantaa: tiistai 3.5. kello 12
Tikkurilantori.

Kauniainen keskiviikko 4.5. kello 10–13
varhaiskasvatuksen toritapahtuma (JUKO, JHL ja JYTY) Granin ostoskeskuksella kello 10–13.

Espoo keskiviikko 4.5. kello 14–16
toritapahtumat yhteistyössä JUKO, JHL ja JYTY. Läkkitori, Leppävaara. Tilaisuuden avaus ja puheet kello 14.–14.30. Trubaduuri ja koomikko Tyyne kello 14.45–15.45. Tilaisuus päättyy kello 16. Soppatykki (hernekeittoa).

Turku keskiviikko 4.5. kello 12 alkaen
JUKOn, JHL:n ja Jytyn yhteinen mielenosoitusmarssi lähtee puheiden siivittämänä kello 12 Tuomiokirkkotorilta Itäistä Rantakatua pitkin Kirjastosillan yli Läntiselle Rantakadulle, josta se suuntaa Kristiinankadun kautta Yliopistonkadulle. Kävelykadulla on tarjolla kahvia, teetä ja munkkeja. Tuomiokirkkotorilla marssin avaavat OAJ:n järjestöpäällikkö Jenni Arnkil ja JHL:n johdon neuvonantaja Tero Strand.
Tapahtuma Facebookissa: Mielenosoitusmarssi Turku

Jyväskylä: keskiviikko 4.5. kello 13–14
Mielenilmaus Oikeutta kunta-alalle! Paraatiaukiolla kello 13–14. "Lakkolattarit". Tilaisuuden juontaa Marko Kämäräinen. Nyt ei kulkuetta, vaan tavataan suoraan Paraatiaukiolla. Tilaisuudessa muun muassa eri liittojen puheenvuoroja, lattaritanssiesitys ja tanssiopastusta paikalle saapuneelle lakkokansalle. Lakkokansalle tarjotaan munkkeja ja virvokkeita.

Kuopio: torstai 5.5. kello 12–14
Satamatorilla kahvia ja tietoa lakosta.

Rovaniemi: perjantai 6.5. kello 12–13.30
Pienimuotoinen toritapahtuma, teltta ja JUKOn ilmapalloja.

Kauniainen maanantai 9.5. kello 10–13
Granin ostoskeskus.

Tampere: maanantai 9.5. kello 12
Mielenilmauskulkue. Kokoonnumme kello 11.30 Finlaysoninkadun ja Polttimonkadun risteyksessä olevalla parkkipaikalla (osoite Polttimonkatu 2). Kulkue lähtee liikkeelle kello 12. Kulkueen reitti kulkee Itäisenkadun, Aleksis Kiven kadun ja Laukontorin kautta Sorinaukiolle.
Tapahtuma Facebookissa: Kunta-alan mielenilmauskulkue

Espoo maanantai 9.5. kello 14–16
Maailman-Matin aukio, Iso Omena, Matinkylä. Tilaisuuden avaus ja puheet kello 14.–14.30. Trubaduuri ja koomikko Tyyne kello 14.45–15.45. Tilaisuus päättyy kello 16. Grillimakkaraa.

Kunta-alan huhtikuussa pidetyt lakot – ensimmäinen, toinen ja kolmas lakkoaalto

  • Jyväskylä ja Rovaniemi: 6.–7. huhtikuuta
  • Oulu ja Turku: 6.–7. huhtikuuta
  • Kuopio ja Tampere: 12.–13. huhtikuuta

Lakkojen ulkopuolelle oli rajattu tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

JUKOn mielenilmaukset keräsivät tuhansia toreille – ”Lakkoilemme tosissamme mutta vastuullisesti” | 14.4.2022

----

Ministeriön tekemät lakkosiirrot

Jyväskylän ja Rovaniemen sekä Kuopion ja Tampereen toteutuneet lakkopäivät kunta-alalle ovat poikenneet JUKOn alkuperäisistä suunnitelmista kahdella viikolla, koska 16. maaliskuuta työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) päätti siirtää mahdollisten työtaistelutoimenpiteiden ajankohtia. Perusteena oli yleinen etu eli ylioppilaskirjoitukset ja oppilaiden tasapuolinen mahdollisuus osallistua niihin.

JUKO | Ministeriö siirtää JUKOn työtaistelutoimia Jyväskylässä, Rovaniemellä, Tampereella ja Kuopiossa | 16.3.2022

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) päätti 14. huhtikuuta siirtää myös pääkaupunkiseudun (Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen 19.–25. huhtikuuta) lakkoja kahdella viikolla. Eli lakon toteuttaminen ei ole mahdollista ennen 3. toukokuuta. Siirron perusteluna oli yleinen etu ja neuvottelutilanteen keskeneräisyys.

JUKO | Kunta-alalle ennennäkemättömän suuri lakkovaroitus: Kymmenen kaupunkia lakkoon toukokuussa, jos sopua ei synny | 14.4.2022

Kunta-alan aiemmat mielenilmaukset – lakot 6.–7. huhtikuuta sekä 12.–13. huhtikuuta

Helsinki 5. huhtikuuta

JUKO ja JAU (JHL ja Jyty) järjestivät mielenosoituksen kunta-alan ammattilaisten puolesta Helsingin Senaatintorilla tiistaina 5. huhtikuuta kello 17–19.

JUKO | Palkkapäivä raikui mielenosoituksessa Helsingissä – ”Nyt on joustamiset joustettu” | 6.4.2022

JUKO | Kunta-alan mielenosoitus Helsingissä 5. huhtikuuta – ”Enää emme odota” | 23.3.2022

Jyväskylä 6. huhtikuuta
Päätapahtuma kello 12–14 kaupungintaloa vastapäätä, kulkue kävelykadulta sinne, paikan päällä rekkalava, puheita ja purtavaa sekä Steven Seagulls musisoimassa. Mielenilmaukseen ovat tervetulleita kaikki, jotka ovat huolestuneita kuntapalvelujen tulevaisuudesta. Mielenosoituksen tunnus sosiaalisessa mediassa on #ArvoaAsiantuntijalle.
Facebook: JUKOn Jyväskylän paikallisryhmä
Lisätietoja keskiviikon 6.4. tapahtumasta Facebookissa: Arvoa asiantuntijalle -mielenilmaus

Rovaniemi 6. huhtikuuta
Päätapahtuma Lordin aukiolla kello 12–14. Mielenilmaus alkaa kaupungintalon pihalta, josta siirrytään kulkueena Lordin aukiolle noin kello 12.15:een mennessä.
Lordin aukiolla muun muassa kuullaan jukolaisten liittojen puheenvuoroja ja tarjolla on makkaraa, mehua sekä ilmapalloja. Myös lapset ovat tervetulleita tilaisuuteen.
Facebook: JUKOn Rovaniemen paikallisryhmä
Lisätietoja 6.4. tapahtumasta Facebookissa: Kunta-alan mielenilmaus, Lordin aukio, Rovaniemi.

Oulu 6. huhtikuuta
Mielenilmaus kello 12–14, paikka Rotuaari, yhdessä JHL:n ja Jytyn kanssa.

Turku 7. huhtikuuta (huom: toinen lakkopäivä)
Tapahtuma Tuomiokirkkotorilla yhdessä JHL:n ja Jytyn kanssa kello 12–14. Ohjelmassa musiikkia, liittojen puheenvuoroja ja ruokatarjoilua.
Listätietoja torstain 7.4. tapahtumasta Facebookissa: Kunta-alan mielenilmaus

Tampere 12. huhtikuuta
Tapahtuma Frenckellin edustalla kello 13 alkaen. Mielenosoituksessa kuullaan liittojen edustajien puheenvuoroja ja musiikista vastaa Sami Hintsanen Trio. Sami Hintsanen myös juontaa tapahtuman. Osallistujille on tarjolla pientä purtavaa sekä tietysti yhteishengen nostatusta. Tilaisuudessa puhuvat muun muassa OAJ:n järjestöjohtaja Pasi Pesonen, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio, Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen ja Varhaiskasvatuksen opettajien liitosta OAJ-valtuutettu Anne Liimola.
Facebook: JUKOn Tampereen paikallisryhmä

Kuopio 12. huhtikuuta
Mielenilmaus kello 12.30–14.30, Satamatorilta kulkue Kuopion torille kello 12 alkaen. Torilla puheita, musiikkia ja tarjoilua. Puhujina on muun muassa Psykologiliiton, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n ja Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian edustajia. Muita esiintyjiä ovat Suomen virallinen eläkeläinen, terveyspalvelujen suurkuluttaja ja monen alan asiantuntija Tyyne Kettunen sekä Riversound-yhtye, joka vastaa tapahtuman musiikista.
Facebook: JUKOn Kuopion paikallisryhmä

----

JUKO | Kuntatyönantajat yrittävät murtaa lakkoja – JUKO nostanut kanteen työtuomioistuimeen ja tehnyt tutkintapyynnöt poliisille | 3.4.2022

Blogit

JUKOn Maria Löfgren – Kunta-alan työriita kertoo pahasta luottamuspulasta | 21.4.2022

JUKO | Maria Löfgren: JUKO ei maalita – kaikilla oikeus tehdä työtä rauhassa | 8.4.2022

Sisältöä päivitetty viimeksi 10.5.2022 kello 9.00.

Kunta-faktat

Sopimukset | Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), Kunnallinen lääkärien virkaehtosopimus (LS), Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS), Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus

Palkankorotusten ja työehtomuutosten kustannusraami neuvotellaan yhteisessä pääneuvotteluryhmässä, muut työehdot sopimusalojen omissa neuvotteluryhmissä. JUKO tiedottaa pääneuvotteluryhmän neuvottelujen lisäksi KVTES- ja SOTE-sopimusneuvotteluista.

Neuvottelijat | puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ), toiminnanjohtaja Maria Löfgren (JUKO), neuvottelujohtaja Laura Lindholm (Lääkäriliitto) ja edunvalvontajohtaja Jari Järvi (KTK Tekniikan Asiantuntijat), neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen (SOTE-sopimus / JUKO)

Pääsopijat | JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty), Sote (Super, Tehy, SPAL) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Kuntasektorin sopimukset koskevat noin 425 000:ta palkansaajaa.

Miksi virka- ja työehtosopimusneuvottelut?

Palkansaajien järjestöt ja työnantajajärjestö neuvottelevat virka- ja työehtosopimuksiin useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa. Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä työaika- ja lomamääräyksistä.

Sopimukset määrittelevät vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.

Virka- ja työehtosopimuksiin sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.