Maan hallitus haluaa yliopistoista parhaita työpaikkoja – entä työnantaja?

28.2.2020 13:16

Tasan kaksi vuotta sitten Kalevalan päivänä oli historiallinen lakko Helsingin yliopistossa ja talven 2018 kylmin pakkaspäivä. Hieman kalseita tuulahduksia on nytkin havaittavissa neuvotteluissa. Korkeakouluvision hieno tavoite - yliopistoista Suomen parhaita työpaikkoja - on vielä varsin kaukana. Neuvotteluissa aloitettiin keskustelu määräaikaisongelmasta.

Yliopistosektorin neuvottelut jatkuivat perjantaina Kalevalan päivänä. Tasan kaksi vuotta sitten Kalevalan päivänä, sen talven kylmimpänä päivänä, Helsingin yliopiston henkilöstö oli historiallisessa lakossa. Me olemme yliopisto -tukimielenilmauksia oli eri yliopistokaupungeissa.

”Kahden vuoden takaisen kylmän päivän tuulahduksia on havaittavissa neuvotteluissa myös nyt. Sivistystyönantajat ajaa heikennyksiä yliopistohenkilöstön työehtoihin”, kommentoi JUKOn neuvottelupäällikkö Katja Aho.

JUKOn neuvottelijat ihmettelevät, kuinka kaukana Sivistystyönantajien tavoitteet ovat maan hallituksen ajamasta Korkeakouluvisio 2030:n linjauksista: Korkeakouluista Suomen parhaita työpaikkoja 2030 mennessä.

Perjantain neuvotteluissa keskusteltiin pitkään yliopistojen määräaikaisuusongelmasta. Palkansaajapuoli esitti tilastomateriaalia, jolla osoitettiin jälleen kerran, että määräaikaisuusongelma on jatkunut vuosia ja tilanteessa ei ole tapahtunut parannusta työryhmätyöskentelystä huolimatta. Luottamusmiesten tiedonsaantioikeuksia tulisi parantaa.

Yliopistosektorin neuvottelut jatkuvat 4. maaliskuuta.