Yt-neuvottelut | Pohjanmaan hyvinvointialue aloitti yt-neuvottelut – kohteena nyt asiantuntijat, esihenkilöt ja johtotehtävissä työskentelevät

3.10.2023 14:19

JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi painottaa, että henkilöstöä ei pidä syyllistää yt-tilanteesta.

Pohjanmaan hyvinvointialue on aloittanut 3. lokakuuta yt-neuvottelut koskien hallinto-, johto- ja asiantuntijatehtävissä työskentelevää henkilöstöä.

Sopeuttamistoimien kohteena olevat työskentelevät asiantuntija-, esihenkilö- ja johtotehtävissä ja yt-neuvotteluissa heitä edustavat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn pääluottamusmiehet.

Hyvinvointialue perustelee yhteistoimintaneuvotteluja tuotannollis-taloudellisilla syillä. Aluevaltuusto on asettanut alueelle tälle vuodelle vaatimuksen 10 miljoonan säästöstä ja ensi vuodelle pysyväisluontoisen, yhteensä 30 miljoonan säästövaatimuksen.

Säästöjä haetaan nyt esimerkiksi eläköitymisistä ja tehtävien uudelleenjaosta. Henkilöstöresurssien kartoituksen lisäksi hyvinvointialue ei sulje pois mitään vaihtoehtoja, ei myöskään mahdollisia irtisanomisia tai tehtävien osa-aikaistamisia.

JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi painottaa, että henkilöstöä ei pidä syyllistää yt-tilanteesta.

– Sote-alan ammattilaiset ovat olleet pitkään palkkakuopassa. Hyvinvointialueet kärsivät monin paikoin työvoimapulasta, kun tehtäviin ei löydy enää tekijöitä raskaiden työkuormien ja palkkakehityksen vuoksi. Myös asiantuntijoiden ja esimiesten tehtäviä on paikoin vaikea täyttää.

Keturi huomauttaa, että palvelujen vähentäminen kohdistuu aina suoraan sekä henkilöstöön että hyvinvointialueella asuviin.

Yt-neuvottelut Pohjanmaan hyvinvointialueella jatkuvat vähintään kuusi viikkoa.

Syyskuussa julkistetun Uutissuomalaisen kyselyn mukaan kaikki hyvinvointialueet arvioivat jäävänsä tänä vuonna tappiolle useita miljoonia euroja.

JUKO-uutisen on julkaissut muun muassa Ilkka-Pohjalainen, Österbottenstidning ja Vasabladet. Jutut ovat maksumuurin takana.

Mikä JUKO?

  • Edustamme julkisalojen työmarkkinaneuvotteluissa 35:tä akavalaista ammattiliittoa, joilla on yhteensä 200 000 jäsentä.
  • Sovimme virka- ja työsuhteiden ehdoista kunnissa, hyvinvointialueilla, valtiolla, yliopistoissa, evankelis–luterilaisessa kirkossa sekä Avainta-aloilla, Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
  • Työpaikoilla 3 500 luottamusmiestämme edustaa kaikkien JUKO-liittojen jäseniä.
  • Julkisalan asiantuntija ja esihenkilö: löydä akavalainen/jukolainen liittosi!