Turun yliopiston muutosneuvottelut: JUKOn yliopistoliitot perustivat taustaryhmän luottamusmiesten tueksi

15.11.2022 11:30

Turun yliopisto ilmoitti viime viikolla mittavista talouden leikkaustavoitteista. Muun muassa jukolainen Professoriliitto on kertonut vastustavansa ylimitoitettuja irtisanomissuunnitelmia ja vaatii asiaan aikalisää. Neuvottelupäällikkö Katja Aho JUKOsta huomauttaa, että suunnitelmat mahdollisista irtisanomisista vaikuttavat ylimitoitetuilta ja etupainotteisilta.

Turun yliopisto ilmoitti viime viikolla talouden tasapainottamista tavoittelevista muutosneuvotteluista. JUKOn yliopistosektorin liitot ovat nyt perustaneet taustaryhmän tukemaan Turun yliopiston luottamusmiehiä.

- Liitojen asiantuntijoiden muodostama taustaryhmä kokoontuu tiiviisti. Ryhmässä ovat mukana myös Ammattiliitto PROn ja JHL:n edustajat, kertoo JUKOn yliopistosektorin neuvottelupäällikkö Katja Aho.

Yliopistotyönantaja on lähettänyt pääluottamusmiehille yhteistoimintalain mukaisen muutosneuvotteluesityksen ja neuvottelut alkavat ylihuomenna torstaina 17. marraskuuta.

Yliopiston tavoitteena on supistaa talousvajettaan ensi vuonna 1,5–2 miljoonalla eurolla ja vuoteen 2028 mennessä 15 miljoonalla eurolla. Työnantaja arvioi, että alustavasti muutokset koskisivat noin 250:ta henkilöä.

Muutosneuvotteluissa tarkentuu muun muassa vähennettävien henkilötyövuosien määrä ja kohdentuminen.

Henkilöstövähennyksiä on Turun yliopiston tiedotteen mukaan mahdollista toteuttaa esimerkiksi eläköitymisillä, päättämällä määräaikaisia työsuhteita, tehtäväsiirroilla, mahdollisilla irtisanomisilla sekä neuvotteluissa sovittavilla muilla toimenpiteillä.

Muun muassa jukolainen Professoriliitto on ilmoittanut vastustavansa Turun yliopiston ylimitoitettuja irtisanomissuunnitelmia ja vaatii asiaan aikalisää.

Myös neuvottelupäällikkö Katja Aho JUKOsta huomauttaa, että työnantajan ilmoittama vuoden 2023 säästötavoite ei edellytä henkilöstön vähentämiseen kohdistuvia muutosneuvotteluja ensi vuonna.

- Suunnitelmat mahdollisista irtisanomisista vaikuttavat ylimitoitetuilta ja etupainotteisilta.

Sopeuttamisohjelman taustalla on Turun yliopiston mukaan energian hinnan noususta johtuva kiinteistöjen ylläpitokustannusten kallistuminen sekä yliopiston sijoitusten arvon laskeminen.

Turun yliopisto käynnistää muutosneuvottelut talouden tasapainottamiseksi | Turun yliopisto | 10.11.2022