Blogi | Varjovaikuttajat mukana valtion palkkaneuvotteluissa | Julkaistu ensimmäisen kerran 26.1.

30.1.2023 16:45

"Siksi valtion palkansaajat ja samalla myös kirkon noin 20 000 palkansaajaa odottaa nyt työnantajiensa päätöksellä, että kolmisen kuukautta sopimuksettomassa tilassa ollut teknologia-ala istuu ensin sovittelussa, ja todennäköisesti lakkoilee helmikuun alussa", kirjoittaa JUKOn va. toiminnanjohtaja ja valtiosektorin neuvottelupäällikkö Markku Kojo.

Valtion 78 000 palkansaajaa ei ole vähäpätöinen joukko. Siltä on kuitenkin alkanut näyttää ja tuntua sen jälkeen, kun valtiotyönantaja 12. tammikuuta perui tapaamiset ja ilmoitti syyksi ”monien alojen juuri nyt kovin hektisen työmarkkinatilanteen”.

Valtiotyönantajan viesti on selvä: ”Odotamme, miten teollisuus ratkaisee palkkakierroksensa.”

Vaikka päänavaajan osa työmarkkinoilla ei aina ole se tavoitelluin tila, valtion 12. joulukuuta alkaneissa neuvotteluissa osapuolet rakensivat itsenäistä sopimusratkaisua.

Olimme niin lähellä kaikille sopivaa neuvottelutulosta, että tilanteen jäädyttämiselle ei löydy muuta syytä kuin pöytään ilmestyneet varjovaikuttajat.

Siksi valtion palkansaajat ja samalla myös kirkon noin 20 000 palkansaajaa odottaa nyt työnantajiensa päätöksellä, että kolmisen kuukautta sopimuksettomassa tilassa ollut teknologia-ala istuu ensin sovittelussa, ja todennäköisesti lakkoilee helmikuun alussa.

Tuemme lakkovaroituksen jättäneiden palkansaajien tavoitteita. Niukkojen palkankorotusvuosien jälkeen ja inflaation nyt syödessä ostovoimaa he ovat ansainneet palkankorotukset.

Samaan aikaan kuitenkin ihmettelemme, että valtio niin helposti tuntui luovuttavan henkilöstönsä palkkaneuvottelujen avaimet yksityisten sektorin työnantajaliitoille.

Vaikka valtiotyönantaja – kuten myös kirkon työnantaja – on ilmoittanut, että neuvottelut jatkuvat helmikuussa, kaikki on nyt toisin. Siis toisin kuin vielä tammikuun alussa tämän vuoden palkankorotuksia koskevien neuvottelujen jatkoajalla.

Julkisalojen työnantajat tuntuvat suhtautuvan välinpitämättömästi siihen, että vaikeusaste neuvotteluissa kasvaa, kun pöytään tulee palkankorotusten lisäksi tekstitavoitteita.

Yliopistoneuvotteluissa on saatu työnantajan ensimmäiset ajatukset seuraavan sopimuksen sisällöksi. Avaus vaikuttaa lähinnä ajanpeluulta ja Etelärannan isompien sopimusten peesaamiselta.

Eduskuntavaalit pidetään huhtikuun ensimmäisenä sunnuntaina. Tuntuu omituiselta, että työmarkkinoiden epävarmuuden annettaisiin lisääntyä vaalien alla. Odottavan aika voi olla pitkä.

Markku Kojo

Kirjoittaja on JUKOn va. toiminnanjohtaja ja valtiosektorin neuvottelupäällikkö.