Yliopisto | Yliopistopalkansaajat ja työnantaja alustivat ensi tiistaina alkavia palkkaneuvotteluja

11.1.2023 06:09

Yliopistojen neuvottelukevät starttasi avausseminaarilla, kun neuvottelijat kokoontuivat kuulemaan talouden näkymiä.

Yliopistojen neuvottelukevät starttasi palkansaajien ja työnantajan avausseminaarilla, kun neuvottelijat kokoontuivat kuulemaan talouden näkymiä tiistaina 10. tammikuuta.

Neuvottelut noin 34 000 yliopistolaisten kuluvan vuoden palkankorotuksista alkavat ensi tiistaina 17. tammikuuta.

JUKOn yliopistosektorin neuvottelukunnan puheenjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto) ja neuvottelupäällikkö Katja Aho muistuttavat, että yliopistojen on kyettävä kilpailemaan työpaikkoina laadulla ja työelämän edelläkävijöinä.

- Myös palkkojen on oltava vertailu- ja kilpailukykyisiä, jotta yliopistomme pystyvät rekrytoimaan parhaat voimat ja tuottamaan yhteiskunnalle ja yrityksille merkityksellistä opetusta ja tutkimustietoa.

Jos palkkaneuvottelut eivät etene tammi–helmikuussa, yliopistojen kaksivuotinen työehtosopimus on mahdollista irtisanoa päättymään maaliskuun loppuun, jolloin yliopistojen henkilöstö siirtyisi sopimuksettomaan tilaan. Sopimuksettomassa tilassa noudatetaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä, mutta myös järjestölliset toimet ovat mahdollisia.

Kerromme neuvotteluista viikoittain Neuvottelu-uutiset kirjeessä ja kotisivullamme. Seuraa meitä ja keskustelua myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry. Aihetunnisteet #MeOlemmeYliopisto #neuvotellen2023.

Myös Yliopistotes.fi-sivustoa kannattaa hyödyntää säännöllisesti. JUKOn ja sen jäsenliittojen verkkotietopankki kertoo kaiken olennaisen yliopistojen työehtosopimuksesta.

Yliopisto-faktat

Sopimukset | Yliopistojen yleinen työehtosopimus ja Harjoittelukoulujen työehtosopimus

Neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Katja Aho (JUKO), yliopistoneuvottelukunnan puheenjohtaja, toiminnanjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto), erityisasiantuntija Hanna Tanskanen (OAJ), neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen (Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut)

Pääsopijat | JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sivistystyönantajat Sivista

Yliopistojen yleinen työehtosopimus koskee noin 34 000:ta palkansaajaa.

Mikä JUKO?

  • Edustamme julkisalojen työmarkkinaneuvotteluissa 35:tä akavalaista ammattiliittoa, joilla on yhteensä 200 000 jäsentä.
  • Sovimme virka- ja työsuhteiden ehdoista kunnissa, hyvinvointialueilla, valtiolla, yliopistoissa, evankelis–luterilaisessa kirkossa sekä Avainta-aloilla, Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
  • JUKOlla on 3 500 luottamusmiestä eri puolilla Suomea. Työpaikalla he edustavat kaikkien JUKO-liittojen jäseniä.
  • Käymme työnantajien kanssa jatkuvaa vuoropuhelua paremman työelämän puolesta.