Yliopistojen avausseminaari starttasi katsauksella talouteen ja työssäjaksamiseen

1.2.2022 13:23

Palkansaajien ja työnantajien neuvottelijat istuivat yhteiseen pöytään kuuntelemaan näkymää yliopistojen ja Suomen taloudesta. Ensimmäistä kertaa aloituseminaarissa puhuttiin myös yliopistolaisten jaksamisesta. Neuvottelut työehtosopimuksesta alkavat 11. helmikuuta.

Yliopistojen työmarkkinakevään aloitti jo perinteeksi muodostunut avausseminaari, kun neuvottelijat kokoontuivat kuulemaan talouden näkymiä etätapaamiseen tiistaina 1. helmikuuta.

- Lähdemme neuvotteluihin hyvin valmistautuneina. Tavoitteissamme painottuu yliopistolaisten työn teon edellytysten parantaminen, kertoo JUKOn neuvottelupäällikkö Katja Aho.

Hän huomauttaa, että yliopistojen on kyettävä kilpailemaan työpaikkoina laadulla ja työelämän edelläkävijöinä.

JUKOn yliopistoneuvottelukunnan puheenjohtaja Tarja Niemelä puolestaan muistuttaa, että erityisen tärkeää tämä on suomalaiselle yliopistokoulutukselle ja tutkimukselle nyt korona-aikana ja sen jälkeisessä uudessa työelämässä.

- Tiede ja sivistys ovat hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn kulmakiviä, niiden aliresurssoiminen vaikuttaa lopulta väistämättä kaikkiin yhteiskuntamme rakenteisiin.

Kuormittuneisuutta vähennettävä

Ensi viikon perjantaina käynnistyviä yliopistosektorin työehtoneuvotteluja edeltävä seminaari on sekin osaltaan uudistunut.

- Ensimmäistä kertaa kävimme aloitusseminaarissa yhdessä läpi työeläkeyhtiö Varman yliopistojen henkilöstöä koskevat työhyvinvointikyselyn tulokset, Aho kertoo.

- Yliopistoissa tehtävään työhön liittyy useita voimavaratekijöitä, mutta samaan aikaan myös monia vaatimuksia. Huolestuttavaa on kuormittuneisuus ja yliopistolaisten kokemus työkyvystä. Työhyvinvointiin liittyvät tavoitteet ovatkin keskeisiä tällä sopimuskierroksella.

Neuvottelut yliopistojen työehtosopimuksesta alkavat 11. helmikuuta.

Neuvottelut luupissa kaikilla kanavillamme

Kerromme sopimusneuvotteluista kotisivullamme. Seuraa meitä ja keskustelua myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #yliopisto. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

JUKOn ja yliopistosektorin liittojen Työehtosoppa-sivusto avaa yliopistolaisille työehtosopimuksen merkityksen ja sisällön: www.tyoehtosoppa.fi.

Yliopisto-faktat

  • Sopimukset | Yliopistojen yleinen työehtosopimus ja Harjoittelukoulujen työehtosopimus
  • Neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Katja Aho (JUKO), yliopistoneuvottelukunnan puheenjohtaja, toiminnanjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto), erityisasiantuntija Hanna Tanskanen (OAJ) sekä neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen (Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut) ja edunvalvontajohtaja Mia Weckman (Tieteentekijöiden liitto)
  • Pääsopijat | JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sivistystyönantajat Sivista
  • Yliopistojen yleinen työehtosopimus koskee noin 33 000:ta palkansaajaa

Miksi työehtosopimusneuvottelut?

  • Palkansaajien järjestöt ja työnantajajärjestö neuvottelevat työehtosopimukseen useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa.
  • Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä opetus- ja tutkimushenkilöstön kokonaistyöajasta ja muun asiantuntijahenkilöstön työaika- ja lomamääräyksistä. Työehtosopimus määrittää vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.
  • Työehtosopimukseen sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.