Akava ehdottaa jatkoa työaikalainsäädännön väliaikaisille muutoksille, koronasta irtautuminen edellyttää myös työttömyysturvaan tehtyjen muutosten jatkamista

7.5.2020 09:19

Lue myös JUKOn kooste työpaikan koronaohjeista.

Akava ehdottaa työlainsäädännön määräaikaisten muutosten jatkamista.

Korkeakoulutettujen Akava painottaa, että määräaikaiset sopeuttamistoimet tukevat ulostuloa koronakriisistä ja auttavat välttämään suurtyöttömyyttä.

Palkansaajakeskusjärjestöt Akava, SAK ja STTK ovat jo aiemmin esittäneet, että koronapandemian vuoksi työttömäksi jääneiden työttömyysturvan enimmäismaksuajan laskenta keskeytetään toistaiseksi. Työttömyysturvaa koskevia lainsäädäntömuutoksia alettiin soveltaa maaliskuun puolesta välistä alkaen ja niiden voimassaolo päättyy jo kesällä.

Korkeakoulutettujen työttömyys kääntyi nopeasti rajuun kasvuun maaliskuussa koronaan liittyvien rajoitustoimien alettua. Korkeakoulutettuja työttömiä oli maaliskuun lopussa Akavan mukaan yhteensä 37 725. Määrä on 4 408 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin. Kasvua vuoden takaiseen on noin 13 prosenttiyksikköä.

Maaliskuun lopussa oli lomautettuna hieman yli 40 000 keskiasteen koulutuksen suorittanutta ja runsaat 7 600 korkeakoulutettua. Määrät ovat nyt suurempia kuin koskaan työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tilastointihistoriassa. Kokoaikaisesti lomautettujen määrä ponkaisi maaliskuussa ennätyksellisen korkeaksi. TEMin tilastojen lomautettuja oli kaikkiaan noin 65 300.

Akava Works: Lomautuskatsaus, huhtikuu 2020: Lomautukset rajussa nousussa

Lue myös JUKOn lakimiesten ohjeet koronatilanteisiin: Eduskunta hyväksyi valmiuslain – Miten koronaepidemia vaikuttaa työelämään?