Ay-liike elää kuolleiden nettipelissä – Toni Mäkinen tukee kunta-alan lakkoja striimeissään

4.5.2022 19:45

Pelinä on Dead by Daylight ja näyttöruudulla Palkkapäivä-mielenosoituksen banneri sekä JUKOn ja Akavan Erityisalojen logot. Ay-aktiiviksi tunnustautuva Toni Mäkinen valistaa seuraajiaan kunta-alan lakoista monituntisten pelistriimauksien lomassa. ”Lakkoja tarvitaan vauhdittamaan neuvotteluja, koska kuntatyönantaja on vatuloinut ihan liikaa.”

Toni Mäkinen pistää pelistriimauksen käyntiin Twitch-pelipalvelussa kanavallaan #kaurismakinenLIVE. Tiistaina 3. toukokuuta suoratoiston nimenä on Lakkotukistriimi – Oikeutta kunta-alan ammattilaisille!

Nyt pelinä on Dead by Daylight ja Mäkisen hahmona Adam Francis -niminen opettaja.

”Tällä striimillä osoitan tukeni kunta-alan lakoille. Muun muassa opettajat ovat nyt lakossa, ja siitä johtuen pelaan nyt opettajahahmo Adamilla”, Mäkinen kertoo nelisen tuntia kestävän suoratoiston aluksi.

Pelinäytön alalaitaan hän on kiinnittänyt JUKOn ja Akavan Erityisalojen logot. Ylimmäisenä loistaa keltaisella pohjalla Palkkapäivä #2 -banneri, joka kertoo perjantaina 6. toukokuuta pidettävästä kunta-alan mielenilmauksesta Helsingissä.

Liittoon – tietysti!

Twitterissä Toni Mäkinen luonnehtii itseään sanoilla ”Union activist at @Speciary & @aivanerityinen” ja ilmaisee ay-asioiden ja pelaamisen lisäksi kirjoittavansa erityisesti mediasta ja politiikasta.

– Ensimmäinen vakityöni oli lehdenjakajana Savon jakelulla. Kun aloitin siellä, oli ilman muuta selvää, että liityn heti oman alani ammattiliittoon. Sen jälkeen päädyin yritysyhteistyökoordinaattoriksi Oulun yliopiston ylioppilaskuntaan. Tuolloin vuoden ajan olin työpaikallani myös ylempien toimihenkilöiden varaluottamushenkilö, Mäkinen kertoo.

Yhteiskunnallisten asioiden kiinnostuksestaan Mäkinen kiittää opettajiltaan saamaansa valistusta yhteiskuntaopin ja historian tunneilla. Jo koulussa hän kuuli, miksi on tärkeää liittyä ammattiliittoon: ne pitävät huolta työntekijän oikeuksista ja auttavat työelämäkysymyksissä.

Tärkeä demokratia

Vuosien varrella Toni Mäkinen, 31, on ollut Specian hallituksen varajäsen, Akavan Erityisalojen liittokokousedustaja sekä Akavan Erityisalojen yksityissektorin neuvottelukunnan jäsen.

– Koen demokratian tärkeäksi, ja meillä Suomessahan on mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua kaikkeen päätöksentekoon yhteiskunnassa. Sen voi tehdä äänestämällä ja olemalla ehdokkaana vaaleissa, ryhtymällä luottamushenkilöksi ja toimimalla muutenkin järjestöissä ja yhdistyksissä. Demokratia toimii sitä paremmin, mitä useammat äänestävät ja lähtevät ehdokkaaksi.

– Itse haluan omalla toiminnallani näyttää esimerkkiä, että asioihin on mahdollista vaikuttaa.

Nuoretkin mukaan

Toni Mäkinen haluaa esimerkillään innostaa etenkin nuoria kiinnostumaan ammattiyhdistysasioista. Hän on saanut reilun kymmenen aktiivivuotensa aikana monia muitakin mukaan.

– On monta hyvää tapaa olla liitossa. Jokaisella on omansa, miten voi kantaa kortensa kekoon. Superaktiivisia tarvitaan, mutta kaikkien ei tarvitse olla sellaisia. Merkittävää on sekin, että vaikkapa kahvipöydässä puhuu, miksi nämä asiat ovat jokaiselle tärkeitä.

– Mitä parempi järjestäytymisaste on, sitä paremmin työntekijöiden äänen saa kuuluviin.

Yrittäjä, joka tukee lakkoa

Mäkinen on tällä hetkellä työtön työnhakija ja kevytyrittäjä.

– Olen yrittäjä, joka tukee kunta-alan lakkoa. Minusta lakot ovat hyvin perusteltuja. Niitä tarvitaan vauhdittamaan neuvotteluja, koska kuntatyönantaja on vatuloinut ihan liikaa.

–Toivottavasti kuntatyömaille saadaan pian rauha, jotta lapsemme saavat laadukasta varhaiskasvatusta ja peruskoulutusta ja jotta kaikki kunta-alan ammattilaiset saavat enemmän arvostusta ja työnsä arvon mukaisen palkan ja palkkaohjelman.

Tyttärensä takia Mäkinen muutti syksyllä 2020 Lapinlahdelle, ja uudella paikkakunnalla ei hänelle ole vielä ehtinyt muodostua sosiaalista verkostoa. Nykyisen elämäntilanteensa takia Mäkinen ehtiikin striimata pelihetkiään päivittäin.

Suoratoistosta hän voisi ajatella myös ansaintatapaa, mikä olkoon vinkki sponssaamiseen myös ammattiyhdistysliikkeille.

Vuonna 2011 perustettu Twitch on yhdysvaltalainen suoratoistoon keskittynyt palvelu, jossa kuka tahansa voi striimata videosisältöä verkkoon. Twitchin kautta on mahdollista saada myös mainostuloja.

– Teen contenttia laidasta laitaan, juttelen mukavia, teen teemastriimejä. Mielellään ottaisin jukolaisiakin vieraaksi, Mäkinen kertoo.

Mistä eukko kannettavaksi?

Nyt ensi hätään Toni Mäkisen tähtäimessä on saada 20 tilausta Twitch-kanavalleen #kaurismakinenLIVE.

– Jos ne 20 tilausta saan, olen luvannut seuraajille, että osallistun Sonkajärvellä eukonkannon MM-kisoihin heinäkuun ekana viikonloppuna.

– Se kannettava muuten puuttuu ja on haussa, Mäkinen vinkkaa.

Teksti | Riitta Ryynänen JUKO Kuva | Sumu Posio | Näyttökuva Toni Mäkinen

#kaurismakinenLIVE: Lakkotukistriimi - Oikeutta kunta-alan ammattilaisille! FEAT DBD

kaurismakinenLIVE: #Palkkapäivä'n epäviralliset jatkot - Twitch

JUKO | Palkkapäivä-lakkotapahtuma kokoaa kunta-alan työntekijät Helsinkiin perjantaina | 4.5.2022

JUKO | Katso tästä JUKOn lakot, lakonuhat ja muut painostustoimet kunta-alalla