Hallitusohjelma & työmarkkinamalli | Keskustelut työmarkkinamallista jatkuvat perjantaina

30.11.2023 10:53

Työministeri Arto Satonen on pyytänyt työmarkkinajärjestöiltä ehdotuksia tavasta neuvotella palkankorotukset.

Keskustelut uudesta työmarkkinamallista jatkuvat perjantaina 1. joulukuuta.

Viime viikon perjantaina aloitettuihin keskusteluihin osallistuvat JUKOsta hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto ja toiminnanjohtaja Mari Keturi.

Akavalaisia yksityisen sektorin liittoja edustavat YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki ja varapuheenjohtaja Samu Salo.

STTK:laisia edustavat Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen, Superin puheenjohtaja Silja Paavola ja Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima.

SAK:ta edustavat sen puheenjohtaja Jarkko Eloranta, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko, Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen ja PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

Koollekutsujina toimivat työnantajaliitot Kaupan liitto, Kemianteollisuus, Palvelualojen työnantajat Palta, Teknologiateollisuuden työnantajat sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. Keskusteluihin on kutsuttu myös Valtion työmarkkinalaitos.

Työministeri Arto Satonen on pyytänyt työmarkkinajärjestöiltä ehdotuksia tavasta neuvotella palkankorotukset. Hallitus on nyt kirjannut ohjelmaansa niin kutsutun vientivetoisen palkkamallin. Jos hallituksen kirjaus toteutuisi, se rajoittaisi valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan mahdollisuuksia tarjota yleistä linjaa korkeampia palkankorotuksia.

JUKO 16.11.2023 | Hallitusohjelma & työmarkkinat | Neuvottelut työmarkkinamallista käynnistyvät – Akavalaiset julkisalat: ”Olemme tyytyväisiä, että neuvottelut alkavat”

JUKO 28.9.2023 | Hallitusohjelma | JUKOn hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto – ”Poliitikkojen ei pidä sekaantua palkkaneuvotteluihin"