JUKO: Tulokselliset julkiset palvelut hyödyttävät myös elinkeinoelämää

21.4.2021 08:00

Ilman julkista sektoria yritysten toimintaympäristön ennakoitavuus vaarantuu, kun viranomaispäätösten ja lupien käsittely hidastuu ja päätösten laatu heikkenee.

Liki 200 000 akavalaisen julkisen sektorin palkansaajan työehdot neuvotteleva JUKO vaatii hallitusta turvaamaan puoliväliriihessä julkisalojen työpaikat.

JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ) painottaa, että hallitus ei saavuta asettamaansa 75 prosentin työllisyystavoitetta ja riskeeraa Suomen korona-exitin, jos julkisalojen työpaikkojen rahoitus jää turvaamatta.

– Julkisen sektorin työpaikat ja tuloksellinen toiminta edellyttävät riittävää rahoitusta. Ilman luovaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä investointeja koulutukseen ja digitaaliseen infraan emme nouse koronan jälkeen jaloillemme, eikä meillä ole varaa nykyisiin julkisiin palveluihin.

Kuntien, valtion, yliopistojen ja kirkon korkeakoulutettuja edustavan JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren huomauttaa, tulokselliset julkiset palvelut hyödyttävät elinkeinoelämää.

– Ilman niitä yritysten toimintaympäristön ennakoitavuus vaarantuu, kun esimerkiksi viranomaispäätösten ja lupien käsittely hidastuu ja päätösten laatu heikkenee.

JUKO muistuttaa, että kuten teollisuudelle toimintaympäristön ennakoitavuus on selviytymisen perusta myös julkisaloilla.

– Julkisalat ovat laajasti Suomi-koneen ytimessä, siksi henkilöstöresursseihin, koronan aiheuttamaan lisätyöhön ja työsuojeluun on saatava riittävästi rahaa.

– Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa julkisen sektorin osuus kokonaistyöllisyydestä on 3–7 prosenttiyksikköä suurempi kuin Suomessa, Luukkainen ja Löfgren korostavat.