Kunta-alan kipupisteet kartoitettu – sovittelu jatkuu torstaina

6.4.2022 12:30

JUKOn kunta-alan neuvottelujoukkue tapasi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan viikon tauon jälkeen keskiviikkona aamulla 6. huhtikuuta. Kipupisteiden läpikäymisen jälkeen on tarkoitus jatkaa sovittelua huomenna torstaina.

Keskiviikon tapaamisessa valtakunnansovittelija halusi selvittää, miksi sovintoesitys kaatui ja miten osapuolet jatkaisivat tästä eteenpäin.

JUKO teki selväksi, että sovintoesityksen kaatumisen keskeisin syy on palkkaohjelman puuttuminen kokonaan.

Myös esitys tulevaisuuden sopimusjärjestelmästä eli kahdesta erillisestä pöydästä kunta-alalle ja hyvinvointialueille on mahdoton. Lisäksi mukana oli JUKOlle kestämättömiä sopimusalakohtaisia esityksiä.

Lakot alkoivat neljässä kaupungissa

Tiistainen kunta-alan mielenosoitus Helsingin Senaatintorilla osoitti jukolaisen kentän tunnot ja vahvisti henkeä entisestään. Tänään kunta-alan lakot ovat alkaneet Jyväskylässä, Oulussa, Rovaniemellä ja Turussa.

Kunta-alan työriitojen sovittelu oli tauolla maaliskuun lopulta lähtien. Valtakunnansovittelija Piekkala keskeytti sovittelun sen jälkeen, kun palkansaajajärjestöt olivat hylänneet hänen sovintoesityksensä.

#neuvotellen2022 Twitterissä ja Facebookissa

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

Kerromme kuntasektorin sopimusneuvotteluista kotisivullamme. Seuraa meitä myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #kunta. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

Palkkapäivä raikui mielenosoituksessa Helsingissä – ”Nyt on joustamiset joustettu”

Katso tästä JUKOn lakonuhat ja muut painostustoimet kunta-alalla

JUKO | Kuntatyönantajat yrittävät murtaa lakkoja – JUKO nostanut kanteen työtuomioistuimeen ja tehnyt tutkintapyynnöt poliisille | 3.4.2022

JUKOn hallitus hylkäsi kunta-alan sovintoesityksen – ”Märkä rätti vasten kasvoja” | 30.3.2022

Kunta-faktat

Sopimukset | Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), Kunnallinen lääkärien virkaehtosopimus (LS), Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS), Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus

Palkankorotusten ja työehtomuutosten kustannusraami neuvotellaan yhteisessä pääneuvotteluryhmässä, muut työehdot sopimusalojen omissa neuvotteluryhmissä. JUKO tiedottaa pääneuvotteluryhmän neuvottelujen lisäksi KVTES- ja SOTE-sopimusneuvotteluista.

Neuvottelijat | puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ), toiminnanjohtaja Maria Löfgren (JUKO), neuvottelujohtaja Laura Lindholm (Lääkäriliitto) ja edunvalvontajohtaja Jari Järvi (KTK Tekniikan Asiantuntijat), neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen (SOTE-sopimus / JUKO)

Pääsopijat | JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty), Sote (Super, Tehy, SPAL) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Kuntasektorin sopimukset koskevat noin 425 000:ta palkansaajaa.

Miksi virka- ja työehtosopimusneuvottelut?

Palkansaajien järjestöt ja työnantajajärjestö neuvottelevat virka- ja työehtosopimuksiin useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa. Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä työaika- ja lomamääräyksistä.

Sopimukset määrittelevät vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.

Virka- ja työehtosopimuksiin sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.

Lue lisää