Palkkapäivä raikui mielenosoituksessa Helsingissä – ”Nyt on joustamiset joustettu”

6.4.2022 11:15

Keskiviikkona kunta-alan väki kokoontuu mielenilmauksiin Jyväskylässä, Rovaniemellä ja Oulussa. Torstaina vuorossa on Turku. JUKOn toiminnanjohtajan Maria Löfgrenin mukaan kuntapalvelut otetaan jo liian itsestäänselvyyksinä. ”Nyt on joustamiset joustettu.”

Mikä päivä on tänään? Palkkapäivä!

Huuto kaikui Helsingin Senaatintorilla tiistaina, ja mielenilmauksen kyltit kertoivat kunta-alan palkansaajien tunnosta: ”Korkeakoulusta palkkakuoppaan, kiitti sikana!”

– Kutsumus ei elätä, siteeraa JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren yhtä mielenosoituksessa vahvasti heilunutta kylttiä.

Hänen mukaansa julkiset palvelumme perustuvat tänä päivänä pitkälti työntekijöiden motivaatioon, kutsumukseen ja etiikkaan.

– Nämä palvelut pyörivät sen varassa, että henkilöstö on sitoutunutta, arvostaa omaa työtään ja asiakkaitaan.

– Motivaatio, kutsumus ja etiikka eivät kuitenkaan yksin kannattele kenenkään työuraa loppuun saakka. Olemme täällä sen vuoksi, että hyvinvointiyhteiskuntamme tukipilarit, palvelujen tekijät, saisivat työstään oikeudenmukaisen korvauksen, Löfgren sanoi mielenosoituksessa pitämässään puheessa.

Liian itsestään selvää

Maria Löfgrenin mukaan me kansalaiset käytämme kuntapalveluja sujuvasti, mutta samalla palvelut ovat monelle jo liiankin itsestäänselvyys.

– Esimerkiksi rakennuslupa, liikuntapaikat, kirjastot, koulut, sosiaalihuolto, terveydenhuolto. Vaadimme laatua, nopeutta ja asiantuntemusta.

Löfgrenin mielestä myös työnantajat ja poliitikot pitävän kuntakentän väen toimintaa itsestäänselvyytenä. Työnantajat vaativat laatua, nopeutta ja joustavuutta sekä ylitöitä ja työhön liittyvää sidonnaisuutta työntekijän omalla ajalla. Poliitikoilla on samat tehokkuuden ja tuottavuuden vaatimukset.

Palkansaajat eivät kuitenkaan saa sitä korvausta, mitä työpanos edellyttäisi. Kunta-alan henkilöstön palkkataso on jäänyt selkeästi jälkeen yksityissektorin kollegoiden ansioista.

– Vaatimukset ovat kasvaneet ja työkavereista on monissa tehtävissä pulaa. Olemme odottaneet, että joustaminen palkittaisiin. Enää emme odota, Löfgren kiteytti.

Hyytävyyteen on tottumusta

Kunta-alan mielenosoitus kokosi Senaatintorille useita satoja kunta-alan työntekijöitä ja heitä tukevia ihmisiä. Kolea kevätsääkään ei hetkauttanut, vaan väki kommentoi, että hyytävyyteen on totuttu jo työnantajan asenteissa.

JUKOn järjestöpäällikön Jarmo Niskasen mielestä Helsingin mielenilmaus onnistui mainiosti.

– Huhtikuun poikkeuksellisesta myrskysäästä huolimatta väki oli hyvällä meiningillä liikkeellä. Tapahtuma vahvisti uskoa tavoitteisiimme virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa.

Tänään keskiviikkona alkoivat jukolaiset kunta-alan lakot Jyväskylässä, Oulussa Rovaniemellä ja Turussa.

– Kyselin mielenosoituksessa tuntoja lakkokaupunkien pääluottamusmiehiltä. Nyt on tekemisen meininki. Porukka on lakoissa vahvasti mukana.

Lakko osoittaa työn tärkeyden

Jarmo Niskanen korostaa, että kyse on todella laajasta kunta-alan lakosta. Siinä ovat mukana muun muassa opetusalan, varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja terveydenhuollon, hallinnon, liikunta- ja nuorisoalan, tekniikan sekä kulttuuri-, kirjasto- ja museoalan asiantuntijat.

– Lakkoon olemme pakotettuja siitä syystä, että neuvottelut eivät ole edenneet ja sovintoesitys oli surkea. Niin tylsä asia kuin lakko onkin, se näyttää todellisuudessa, mitä näiden palveluiden puuttuminen oikeasti kansalaisille tarkoittaa. Lakko osoittaa, miten tärkeästä työstä on kyse.

Teksti | Riitta Ryynänen JUKO Kuva | Minna Jerrman Talentia

Katso tästä JUKOn lakonuhat ja muut painostustoimet kunta-alalla

JUKOn lakot Jyväskylässä, Rovaniemellä, Turussa ja Oulussa alkavat keskiviikkona | 5.4.2022

JUKO antoi lausunnon potilasturvallisuutta koskevasta erityislaista | 4.4.2022

JUKO | Kuntatyönantajat yrittävät murtaa lakkoja – JUKO nostanut kanteen työtuomioistuimeen ja tehnyt tutkintapyynnöt poliisille | 3.4.2022

JUKOn hallitus hylkäsi kunta-alan sovintoesityksen – ”Märkä rätti vasten kasvoja” | 30.3.2022