Näin selviät IPR-hetteikössä: JUKO teki yliopistojen luottamusmiehille oppaan aineettomista oikeuksista

11.12.2019 12:20

Aineettomista oikeuksista (IPR) sopimisen merkitys on kasvanut yliopistosektorilla viime vuosina. Myös luottamusmiehet osallistuvat aiempaa useammin keskusteluun tekijänoikeuksista ja keksinnöistä.

- Oman haasteensa keskusteluun tuo ulkopuolinen rahoitus, kertoo JUKOn neuvottelupäällikkö Katja Aho.

Luottamusmiesten tueksi JUKOn yliopistoneuvottelukunta antoi keväällä 2019 perustetulle IPR-ryhmälle tehtävän laatia opas IPR-oikeuksista. Opas antaa luottamusmiehille perusvalmiudet keskustella työnantajan kanssa esimerkiksi oikeuksien siirtosopimuksista. Se neuvoo myös, missä tilanteissa asia kannattaa ohjata suoraan liiton lakimiehille.

- IPR-ryhmä on perustettu tukemaan luottamusmiehiä immateriaalioikeuksiin liittyvissä kysymyksissä. Ryhmä seuraa keskitetysti koko yliopistosektorin IPR-sopimusten tilannetta: siksi on välttämätöntä, että luottamusmiehet tiedottavat ryhmää kaikista muutoksista tai uusista ehdotuksista, Aho painottaa.

Uuden tekijänoikeusdirektiivin ja sitä seuraavan kansallisen toimeenpanon vuoksi yliopistojen sopimukset on päivitettävä viimeistään vuoden 2021 aikana. IPR-ryhmä tekee immateriaalioikeuksiin perehdyttävän oppaan ensi vuonna myös liittojen jäsenille.

JUKOlaiset luottamusmiehet löytävät IPR-oppaan kirjautumalla JUKOlaan.