Neuvottelut yliopistojen työehtosopimuksesta alkoivat perjantaina

11.2.2022 12:38

Noin 34 000:ta yliopistolaista koskevat neuvottelut käynnistyivät tavoitteiden vaihdolla. Yliopistopalkansaajien ja työnantajien yhteinen tavoite on neuvottelutulos maaliskuun loppuun mennessä.

Neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta ovat alkaneet myös yliopistosektorilla, kun palkansaajien ja työnantajan edustajat jättivät sopimustavoitteensa Akava-talossa perjantaina 11. helmikuuta. Samalla irtisanottiin yliopistojen yleinen työehtosopimus päättymään 31. maaliskuuta.

JUKOn sektoreista yliopistolaiset aloittivat työmarkkinarutistuksensa viimeisten joukossa, sillä yliopistojen työehtosopimuskausi umpeutuu kuukautta myöhemmin kuin kunnan, valtion ja kirkon sopimukset.

Myös harjoittelukouluja koskeva työehtosopimus päättyy maaliskuun lopussa.

Selkeät tavoitteet

JUKOn yliopistosektorin neuvottelupäällikkö Katja Aho kertoo, että palkansaajien tavoitteet ovat selkeitä.

- Keskeisimmät tavoitteemme koskevat työskentelyn edellytysten parantamista, määräaikaisten työsuhteiden vähentämistä, etä- ja monipaikkatyön pelisääntöjen kirkastamista ja perhevapaauudistuksen huomioimista työehtosopimuksessa.

Palkankorotusten osalta JUKO on perinteisesti ajanut prosentuaalisia yleiskorotuksia, jotka turvaavat kaikkien henkilöstöryhmien palkkojen kehittymisen. Korotustavoitteet varmistuvat tarkemmin neuvottelujen edetessä.

Neuvottelut jatkuvat 15. helmikuuta.

Neuvottelut luupissa kaikilla kanavillamme

Kerromme sopimusneuvotteluista kotisivullamme. Seuraa meitä ja keskustelua myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #yliopisto #meolemmeyliopisto. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

JUKOn ja yliopistosektorin liittojen Työehtosoppa-sivusto avaa yliopistolaisille työehtosopimuksen merkityksen ja sisällön: www.tyoehtosoppa.fi.

Yliopisto-faktat

  • Sopimukset| Yliopistojen yleinen työehtosopimus ja Harjoittelukoulujen työehtosopimus
  • Neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Katja Aho (JUKO), yliopistoneuvottelukunnan puheenjohtaja, toiminnanjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto), erityisasiantuntija Hanna Tanskanen (OAJ) sekä neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen (Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut) ja edunvalvontajohtaja Mia Weckman (Tieteentekijöiden liitto)
  • Pääsopijat | JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sivistystyönantajat Sivista
  • Yliopistojen yleinen työehtosopimus koskee noin 34 000:ta palkansaajaa

Miksi työehtosopimusneuvottelut?

  • Palkansaajien järjestöt ja työnantajajärjestö neuvottelevat työehtosopimukseen useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa.
  • Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä opetus- ja tutkimushenkilöstön kokonaistyöajasta ja muun asiantuntijahenkilöstön työaika- ja lomamääräyksistä. Työehtosopimus määrittää vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.
  • Työehtosopimukseen sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.

Yliopistojen avausseminaari starttasi katsauksella talouteen ja työssäjaksamiseen | 1.2.2022