Uudet perhevapaat osaksi kirkon sopimusta

21.2.2022 14:18

Perhevapaauudistuksen myötä myös julkisalojen sopimusten on tunnustettava erilaiset perhemuodot. "Tämä on erinomainen tilaisuus kirkolle nykyaikaistaa työnantajamainettaan", JUKOn neuvottelupäällikkö Anne Mikkola tähdentää.

Kirkon neuvottelijat kokoontuivat Kirkontalossa 21. helmikuuta. Esillä olivat erityisesti tulevaan perhevapaauudistukseen liittyvät sopimusmääräysten muutostavoitteet.

Perhevapaauudistuksen myötä myös julkisalojen sopimusten on tunnustettava erilaiset perhemuodot.

- Tämä on erinomainen tilaisuus kirkolle nykyaikaistaa työnantajamainettaan, JUKOn neuvottelupäällikkö Anne Mikkola tähdentää.

JUKOn mukaan virka- ja työehtosopimuksissa on lähdettävä siitä, että vanhemmat ovat tasa-arvoisesti oikeutettuja palkalliseen perhevapaaseen.

- Palkallisen perhevapaan ajalta työntekijän Kela-korvaus hyvitetään työnantajalle. Työnantajien kannattaa huomioida, että Kela-korvauksen korotus mahdollistaa palkallisen perhevapaan pidennyksen pitkälti ilman lisäkustannuksia, Mikkola huomauttaa.

Toisen vanhemman palkallinen vapaa puhuttaa

Palkansaajajärjestöt olivat toimittaneet yhteiset perhevapaamääräyksiä koskevat sopimustavoitteensa täsmällisinä tekstiesityksinä jo viime viikon perjantaina. Kirkon työnantajia edustava KiT jakoi oman tekstinsä paperiversiona neuvottelun aikana.

- Merkittävin ero tavoitteissa on niin sanottu toisen vanhemman palkallisen vapaan pituus, Anne Mikkola sanoo.

JUKO tähtää siihen, että perhe saa itse päättää, kumpi vanhemmista jää hoitamaan lasta.

Neuvottelussa keskusteltiin myös omaishoitovapaasta.

Neuvottelut jatkuvat tiistaina 22. helmikuuta vuorostaan etäyhteydellä.

Kerromme sopimusneuvotteluista kotisivullamme. Seuraa meitä ja keskustelua myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #kirkko. Opiskelijoille ja nuorille erityisesti suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

Kirkko-faktat

Sopimus | Kirkon yleinen virka- ja työehtosopimus

Neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Anne Mikkola (JUKO) ja JUKOn kirkon neuvottelukunnan puheenjohtaja Jussi Junni (AKI-liitot)

Pääsopijat | JUKO, Kirkon alan unioni (JHL, Jyty), Kirkon alat ja Kirkon työmarkkinalaitos

Kirkon yleinen virka- ja työehtosopimus koskee noin 20 000:ta palkansaajaa.

Edellinen tiedote | Vilkasta keskustelua kirkon palkoista – neuvottelutahti kiihtyy