Yt-neuvottelut | Pohjois-Savon hyvinvointialueen yt-neuvottelut alkoivat keskiviikkona – JUKO: ”Hyvinvointialueet hoitavat niille laissa määrättyjä tehtäviä”

9.11.2023 09:32

Samaan aikaan kun hyvinvointialueet käyvät tuotannollis-taloudellisin perustein yt-neuvotteluja ja suunnittelevat henkilöstön vähentämistä, vaivana on työvoimapula.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen yt-neuvottelut alkoivat keskiviikkona. Koko henkilöstöä koskevien kuusi viikkoa kestävien yhteistoimintaneuvottelujen on määrä päättyä 20. joulukuuta.

Hyvinvointialue työllistää tällä hetkellä noin 12 500 henkilöä. Yt-neuvottelujen tavoitteena on säästää henkilöstökuluista 15 miljoonaa euroa. Kuluvan vuoden tappioksi hyvinvointialue arvioi lokakuussa noin 90 miljoonaa euroa.

Akavalaisten ammattiliittojen Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi muistuttaa, että samaan aikaan kun hyvinvointialueet käyvät tuotannollis-taloudellisin perustein yt-neuvotteluja ja suunnittelevat henkilöstön vähentämistä, vaivana on työvoimapula.

– Myös asiantuntijoiden ja esihenkilöiden tehtäviä on monin paikoin vaikea täyttää. Tekijöitä ei löydy enää raskaiden työkuormien ja palkkakehityksen vuoksi. Tilanne on paha, suorastaan kafkamainen. Hyvinvointialueet hoitavat niille laissa määrättyjä tehtäviä ja niillä on velvollisuus tarjota palvelua yhdenvertaisesti.

– Yt:ssä peräänkuulutetaan aina aitoa neuvottelua, sillä kaikki ideat ja tulokulmat ovat tarpeen. Henkilöstöllä on perustava tieto ja näkemys keinoista, joilla iskuja voidaan välttää tai vähintäänkin lieventää.

Pohjois-Savon hyvinvointialue on ilmoittanut hakevansa säästöjä muun muassa kehittämällä työhyvinvointia ja johtamista sekä vähentämällä sairauspoissaoloja. Mahdolliset osa-aikaistamiset, lomauttamiset tai palvelussuhteen päättämiset ovat vasta viimesijainen keino.

Hallinto-, asiantuntija-, esihenkilö- ja johtotehtävissä työskenteleviä edustavat yt-neuvotteluissa muun muassa JUKOn pääluottamusmiehet.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen muodostavat 19 kunnan sote- ja pelastuspalvelut: Iisalmi, Joroinen, Kaavi, Keitele, Kiuruvesi, Kuopio, Lapinlahti, Leppävirta, Pielavesi, Rautalampi, Rautavaara, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi, Varkaus, Vesanto ja Vieremä.

JUKOn pääluottamusmiehet Pohjois-Savon hyvinvointialueella

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työ- ja virkaehtosopimus | koordinoiva pääluottamusmies Tiina Jauhiainen

Lääkärisopimus | koordinoiva pääluottamusmies Anu Muraja-Murro

Mikä JUKO?

  • Edustamme julkisalojen työmarkkinaneuvotteluissa 35:tä akavalaista ammattiliittoa, joilla on yhteensä 200 000 jäsentä.
  • Sovimme virka- ja työsuhteiden ehdoista kunnissa, hyvinvointialueilla, valtiolla, yliopistoissa, evankelis–luterilaisessa kirkossa sekä Avainta-aloilla, Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
  • Työpaikoilla 3 500 luottamusmiestämme edustaa kaikkien JUKO-liittojen jäseniä.
  • Julkisalan asiantuntija ja esihenkilö: löydä akavalainen/jukolainen liittosi!