Ihmisiä työmarkkinauutisten takana – Olli Luukkainen haluaa oppia tuntemaan neuvottelukumppaninsa

15.1.2020 10:45

Neuvottelut kuntien palkansaajien työehdoista alkoivat 14. tammikuuta. Julkisuudessa puhutaan pöydistä, kikystä, tavoitteista, talkoista, palkoista ja vastakkainasettelusta. JUKOn nettisivuilla kerromme myös, että neuvottelijat ovat ihmisiä ja työnsä ammattilaisia.

Kunta-alan liki 423 000 palkansaajasta noin joka kolmas kuuluu JUKOlaiseen liittoon. JUKO neuvottelee kunnissa neljä sopimusta: kuntien yleisen sopimuksen (KVTES), opettajien (OVTES) sekä lääkärien (LS) ja tekniikan (TS) sopimukset.

Neuvotteluryhmäämme kuuluvat Maria Löfgren (JUKO), Olli Luukkainen (OAJ), Laura Lindholm (Lääkäriliitto), Jari Järvi (KTK Tekniikan Asiantuntijat).

JUKOn nettisivuilla esittelemme kevään ja neuvottelujen edessä koko JUKO-tiimin eli kaikkien jukolaisten sektorien neuvottelijat. Sarjan aloittaa JUKOn hallituksen puheenjohtaja ja Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. Kuva: Olli ylärivissä kuudes vasemmalta.

Olli Luukkainen: "Harmillista vain, että Markulla on aina neuvottelupöydässä rahat loppu"

Mikä kevään 2020 työehtosopimusneuvotteluissa on erityisen tärkeää?

Erityisen tärkeää on turvata JUKOlaisille vähintään yleisen tason mukaiset palkankorotukset. Tavoitteemme on sopia myös alkupalkkoja nostavasta ja ansiokehityksen turvaavasta palkkaohjelmasta.

Mikä näyttäisi olevan erilaista kuin aiemmin?

Ensi kevään vaikeuskerrointa lisää tavoite poistaa kiky-tunnit tai muuttaa kiky-ratkaisua ja saada kunnon kompensaatio. Myös Tehyn ja SuPerin pyrkimys saada kunnalliseen sopimusjärjestelmään erillinen sote-sopimus poikkeaa edellisestä kierroksesta ja lisää vaikeuskerrointa. Uskon myös, että työhyvinvoinnin edistäminen on vahvasti esillä neuvotteluissa: työhyvinvoinnin parantaminen on erittäin tärkeä neuvottelutavoitteemme.

Mistä hankit tietoa neuvottelujen tueksi?

Muun muassa talouden kehitystä, toteutuneita palkankorotuksia, ostovoimaa ja työllisyyttä koskevasta tilastoista. Keskustelen jatkuvasti kunta-alan liittojen ja laajasti julkisen sektorin neuvotteluosapuolten sekä monien yksityisen sektorin neuvottelijoiden kanssa. Neuvottelukierroksen lähestyessä keskustelemme tavallistakin tiiviimmin. JUKOn toiminnanjohtajan Maria Löfgrenin kanssa pidämme yhteyttä lähes päivittäin.

Monettako kertaa olet mukana?

Kunta-alan pääpöydässä olen ollut vuodesta 2010. Ennen sitä osallistuin yliopistosektorin neuvottelutoimintaan. Ensimmäinen kierrokseni oli liittokierros. Sitten tulivat soveltamisneuvottelut keskusjärjestöjen raamisopimuksesta, työllisyys- ja kasvusopimuksesta, kilpailukykysopimuksesta ja keväällä 2018 liittokierros. Vuonna 2013 olin tekemässä ratkaisua, jolla Tehy saatiin takaisin sopimuspöytään. Olen ollut mukana myös eläkeratkaisussa ja monessa muussa prosessissa.

Oppisi aiemmista neuvotteluista?

Tärkeintä on muistaa, että mikään ei ole valmista ja sovittua ennen kuin kaikki on sovittu. Tärkeää on oppia tuntemaan neuvottelukumppanit. On myös osattava lukea neuvottelutaktiikkaa ja pyrittävä asettautumaan vastaneuvottelijan asemaan.

Toimivin neuvottelutaktiikkasi?

Kysymyksillä eteneminen, esitän mielelläni neuvotteluosapuolille kysymyksiä. Plakkarissa on aina oltava myös vaihtoehtoskenaarioita, etenemissuunnitelmia ja tavoitteita.

Mieleenpainuvin neuvottelumuistosi?

Mieleenpainuvin muistoni on muualta kuin työmarkkinapöydästä. Olisikohan ollut vuonna 1995, kun kirjoitin eduskunnan kahvilassa ruutupaperille käsin sivistysvaliokunnan varapuheenjohtajalle Martti Tiurille selvityksen siitä, miten yliopistojen harjoittelukouluihin kohdistui kaksinkertainen määrärahaleikkaus. Samalla perustelin, miksi harjoittelukoulujen oli saatava lisää rahaa.

Tiuri pyysi odottamaan kahviossa, kävi soittamassa opetusministeriöön ja tarkisti tarinani. Käsinkirjoitetulla paperillani norsseille tuli jo eduskuntakäsittelyssä olevaan budjettiin lisää rahaa 10 miljoonaa markkaa. Työmarkkinoilla mieleenpainuvin muistoni liittyy valtakunnansovittelija Esa Longan kanssa Bulevardilla käytyihin neuvotteluihin, joilla Tehy koetettiin saada takaisin kuntapöytään.

Paras henkilökohtainen saavutuksesi neuvottelukierroksilta?

Paras saavutukseni lienee ratkaisu vuoden 2011 tammikuulta. Saimme paremmat korotukset kuin vientiteollisuus oli neuvottelut edellisenä syksynä.

Merkittävin neuvottelemalla läpimennyt saavutus?

Kevään 2018 ratkaisussa oli sisällä pieni paketti perheen ja työelämän yhteensovittamisen tueksi. Samaan ajankohtaan ja sarjaan liittyy kertakorvaus, jolla virallisesti palkittiin työntekijöitä tuloksekkaasta työstä.

Neuvottelijaesikuvasi?

Seppo Helle, joka välitti jääkiekkoilijoita eri puolilta Suomea ja maailmaa seuroihin. Sepon käymistäni neuvotteluista opin paljon. Hän opasti nuorta miestä myös neuvottelutaktiikassa.

Miten virittäydyt neuvottelutunnelmaan?

Happea ulkoilusta ja henkinen viretila mahdollisimman teräväksi sekä myönteistä ajatteluasennetta.

Kehen tukeudut neuvottelujen aikana?

Toiminnanjohtajamme Maria Löfgren ja hänen edeltäjänsä Risto Kangas ovat olleet äärettömän hyviä kumppaneita kaikissa käänteissä. Molempiin on voinut luottaa täydellisesti. Molemmilla on sekä vahvan kokemuksen tuomaa erinomaista taktista pelisilmää että luovuutta etsiä ratkaisuja. OAJ:n ekonomisti Mika Väisänen on laskijana Suomen ehdotonta kärkeä. Omissa joukkueissamme luotan kaikkiin mukana oleviin.

Kehu vastapuolen neuvottelija tai neuvottelutaho

Kuntatyönantajien KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen. Hän hakee aina ratkaisua eikä turhalla teatraalisuudella hämmennä neuvottelupöytää. Hänellä on myös halu ymmärtää palkansaajapuolen neuvottelutilannetta. Harmillista vain, että Markulla on aina neuvottelupöydässä rahat loppu.

Valitse JUKO-kirjain: Mikä neuvotteluissa tarpeellinen ominaisuus tulee mieleen?

O niin kuin JUKOn ja JUKO-neuvottelijoiden vahva osaaminen.

Terveiset JUKOn jäsenliittojen jäsenille

Teemme kaikkemme ja parhaamme kaikin käytössä olevin keinoin koko edustamamme palkansaajakentän puolesta!

Miten palaudut neuvottelupäivinä?

Ulkoilu, sauna ja uni ovat tärkeitä. Aina kun mahdollista sauvakävelen.

Kenelle purat neuvottelutuntojasi?

JUKOn Maria Löfgrenille ja OAJ:n neuvottelujohtajalle Petri Lindroosille.

Terveiset vastapuolen neuvottelijoille

Emme voi tyytyä yleistä linjaa alhaisempaan ansiokehitykseen. Koska liukumia ei ole, palkankorotusten on oltava riittävällä tasolla ansiokehityksen ja ostovoiman turvaamiseksi.

Voimabiisisi?

Vähän vanhempaa kamaa: Aiemmin Europen The Final Countdown. Hyviä tähän tarkoitukseen ovat myös Hurriganesin Get on ja Sammy Babitzinin Daa-Da Daa-Da!

Mitä syöt neuvottelujen aikana?

Ihan normaalisti, en mitään erityistä. Paljon marjoja, kalaa ja kasviksia aina kun mahdollista.

Miten pidät itsesi hyvässä kunnossa?

Ulkoilen paljon. Lomapaikassamme hyötyliikuntaa erityisesti metsässä. Lisäksi luen ja katson elokuvia.

Paljonko nukut?

Unen ja ruuan suhteen olen hyvin joustava. Selviän vähälläkin unella, mutta tavoitteeni on nukkua joka yö ainakin seitsemän tuntia.

Lisää JUKOn sopimusneuvotteluista

https://www.juko.fi/ajankohtaista/suomen-suurin-neuvottelujarjesto-juko-haluaa-irti-kiky-tunneista-tai-kunnon-korvauksen-tyoajan-pidennyksesta/