Ihmisiä työmarkkinauutisten takana – neuvotteluissa Jonne Rinne ei ole sen enempää hyvä kuin pahakaan poliisi

16.1.2020 13:07

Neuvottelut valtion palkansaajien työehdoista alkoivat 15. tammikuuta. Julkisuudessa puhutaan pöydistä, kikystä, tavoitteista, talkoista, palkoista ja vastakkainasettelusta. JUKOn nettisivuilla kerromme myös, että neuvottelijat ovat ihmisiä ja työnsä ammattilaisia.

Valtiolla JUKOn sopimusten piirissä on yli 74 000 palkansaajaa. Neuvotteluissa JUKOa edustavat valtion neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne (SPJL) ja neuvottelupäällikkö Markku Nieminen (JUKO).

JUKOn nettisivuilla esittelemme kevään ja neuvottelujen edessä koko JUKO-tiimin eli kaikkien jukolaisten sektorien neuvottelijat. Sarjassa vuorossa JUKOn valtion neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne. Kuva: Jonne ylärivissä neljäs vasemmalta.

Jonne Rinne: "Julkinen sektori ei voi olla se, joka joustaa aina”

Mikä kevään 2020 työehtosopimusneuvotteluissa on erityisen tärkeää?

Erityisen tärkeää on huolehtia, että valtio- ja kuntasektorille saadaan kelvollinen neuvottelutulos. Julkinen sektori osallistui taloustalkoisiin muita suuremmalla osuudella, muun muassa lomarahoja leikattiin ainoastaan julkisen sektorin työntekijöiltä. Julkinen sektori ei voi olla se, joka joustaa aina.

Mikä näyttäisi olevan erilaista kuin aiemmin?

Palkankorotuksista neuvoteltaessa talouden tilanne ei liene koskaan optimaalinen: talouden kasvu näyttää hidastuvan Suomen ohella keskeisissä vientimaissamme. Talous ei ole kuitenkaan kääntymässä laskuun ja BKT on ollut viime vuosina kasvusuunnassa, mikä on syytä muistaa myös neuvottelupöydässä.

Miten hankit tietoa neuvottelujen tueksi?

JUKOssa ja ammattijärjestöissä tietoa on ja sitä myös saa, kun tohtii kysyä. Kyllä kokeneemmat ovat tähän asti neuvoneet, jos ja kun olen ollut mukana.

Monettako kertaa olet mukana?

Valtion koordinaatin neuvotteluissa ensimmäistä kertaa.

Oppi aiemmista neuvotteluista?

Neuvottelijat ovat ihmisiä pöydän molemmin puolin. Neuvottelutavoitteista ja intresseistä on hyvä päästä selvyyteen mahdollisimman nopeasti.

Toimivin neuvottelutaktiikkasi?

Hyvä poliisi vai paha poliisi? No, ei varmasti kumpikaan. Yritän pitää mielessä, että neuvottelussa puhe on hopeaa ja kuunteleminen kultaa.

Merkittävin neuvottelemalla läpimennyt saavutus?

Sukupolvelleni yksi konkreettinen saavutus on ollut vuonna 2001 alkanut aikuiskoulutustuki. Työelämä edellyttää jatkuvaa oppimista, minkä vuoksi minä ja moni kollegani olemme hyödyntäneet aikuiskoulutustukea opintojen rahoittamiseksi.

Miten virittäydyt neuvottelutunnelmaan?

Samalla tavoin kuin valmistautuessa työtehtäviin. Henkisen kantin on oltava kunnossa ja fyysisesti on oltava levännyt ja valmis koitokseen.

Kehen tukeudut neuvottelujen aikana?

Valtion neuvottelukunnassa on tehty paljon työtä sen eteen, että puhallamme yhteen hiileen saavuttaaksemme hyvän neuvottelutuloksen. Kolme keskeisintä tukimuotoa ovat viestintä, tekstiryhmä ja tilastoryhmä, jotka sekä tuottavat tietoa että jakavat sitä.

Kehu vastapuolen neuvottelija tai neuvottelutaho

Kehun valtion koordinaatin pöydän toisella puolella istuvat. Odotan innolla, että saamme osaltamme käyntiin kevään neuvottelukierroksen.

Valitse yksi JUKO-kirjain: Mikä neuvotteluissa vaadittava ominaisuus kirjaimesta tulee mieleen?

J niin kuin jämäkkä.

Terveiset JUKOn jäsenliittojen jäsenille

Neuvottelutyötä tehdään teidän mandaatillanne. Haluamme olla luottamuksenne arvoisia.

Miten palaudut neuvottelujen aikana?

Kaamosaikaan parasta tekemistä on lähteä ulos happihyppelylle eli lenkille. Raitis ilma ja luonto tekevät eetvarttia, vaikka eivät nekään ihmeitä.

Kenelle purat neuvottelutuntojasi?

Monillekin. Omien tuntojen – ei siis neuvotteluasioiden – läpikäymisessä ykkössijalla on perhe.

Terveiset vastapuolen neuvottelijoille

Olemme valmiita. Joko aloitetaan?

Voimabiisisi?

Phil Collinsin In the Air Tonight.

Mitä syöt neuvottelujen aikana?

Yritän huolehtia jatkuvasta energiansaannista syömällä vähän, kevyesti ja jatkuvasti sekä juomalla riittävästi vettä.

Miten pidät itsesi hyvässä kunnossa?

Hyvä kysymys. Paljon selityksiä, miten voisi olla vielä paremmassa kunnossa. Urheilu, ravinto ja uni lienevät kolmen kärki.

Paljonko nukut?

Tarve olisi noin kahdeksalle tunnille, jos haluaa palautua kunnolla muulloinkin kuin vain viikonloppuina. Tosiasiassa unet jäävät tuon alle.

Lisää JUKOn valtiosektorin sopimusneuvotteluista

https://www.juko.fi/ajankohtaista/valtion-neuvottelut/

https://www.juko.fi/ajankohtaista/valtion-virka-ja-tyoehtosopimusneuvottelut-alkavat/

https://www.juko.fi/ajankohtaista/suomen-suurin-neuvottelujarjesto-juko-haluaa-irti-kiky-tunneista-tai-kunnon-korvauksen-tyoajan-pidennyksesta/