JUKO rauhoittaa kiky-keskustelua: ”Uutta kikyä ei ole tulossa”

9.2.2022 14:34

”Kikyn aika oli ja meni. Nyt keskitymme neuvottelemaan julkissektorin palkansaajien ostovoimaa ja palkkatason jälkeenjääneisyyttä parantavista työehdoista”, sanovat JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen ja toiminnanjohtaja Maria Löfgren. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder korostaa tuoreessa blogissaan, ettei hän ole esittänyt uutta kiky-sopimusta.

JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ) ja toiminnanjohtaja Maria Löfgren rauhoittavat Uuden Suomen työmarkkinajutusta virinnyttä kiky-keskustelua. He painottavat, ettei uutta kikyä eli kilpailukykysopimusta ole tosiaankaan tulossa.

Löfgren muistuttaa, että vuonna 2016 tehty kiky-sopimus ei ollut vain kertaluontoinen, vaan sen vaikutukset näkyvät yhä tänäkin päivänä.

- Kiky jätti pysyvän jäljen ostovoimaan, koska osa työnantajan sosiaalivakuutusmaksuista siirrettiin palkansaajan vastattavaksi, Löfgren sanoo.

Olli Luukkaisen mukaan kiky kohdennettiin aikoinaan epäoikeudenmukaisesti julkisen sektorin työntekijöille.

- Tämä on edelleen meidän kaikkien muistissa. Silloin meidän joukkomme rahoitti vientisektorin kilpailukykyä. Nyt poikkeusolojen aikana julkinen sektori on erinomaisesti pitänyt Suomen pyörät pyörimässä, eli nyt on syytä koko yhteiskunnan ottaa osaa tämän panoksen korvaamiseen.

Kiky esiin paneelikeskustelussa

Keskustelu kikystä lähti käyntiin Uuden Suomen 8. helmikuuta julkaisemasta uutisesta, jossa kerrottiin verkkoyhteyksin käydystä päättäjien paneelikeskustelusta.

Sen osanottajat puhuivat työmarkkinoista ja kilpailukyvystä: mukana olivat muun muassa Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen sekä sdp:n varapuheenjohtaja Niina Malm.

Uusi Suomi otsikoi keskustelusta tekemänsä jutun ”rähäkäksi kiky-sopimuksesta” ja väitti ammattiyhdistyspomon – eli Fjäderin – ”vaativan keppiä työmarkkinoille”.

Fjäder korostaa, ettei hän ole esittänyt uutta kikyä.

- Uusi Suomi julkaisi eilen 8.2.2022 artikkelin yhteenvetona eilisen verkkolähetyksemme sisällöstä. Artikkelin pohjalta on syntynyt vilkasta keskustelua, jossa tulkintana on ollut, että olisin esittänyt uutta kilpailukykysopimusta eli kikyä. Tämä tulkinta on virheellinen, eikä tällaista ajatusta tai tavoitetta ole Akavassa. En ole myöskään itse tätä ajatusta esittänyt enkä tarkoittanut”, Fjäder kirjoittaa Akavan verkkosivuilla.

Uusi Suomi on myös muokannut ja korjannut artikkeliaan 9. helmikuuta.

Nyt tähtäin ostovoiman parantamiseen

Puheenjohtaja Olli Luukkainen ja toiminnanjohtaja Maria Löfgren sanovat, että nyt meneillään olevissa julkissektorin työehtoneuvotteluissa JUKO keskittyy palkansaajan ostovoiman parantamiseen sekä tehtävien vaativuuteen nähden vaatimattoman palkkatason korjaamiseen.

- Suomi menestyy, kun muistamme, että elinkeinoelämä ja tuloksellinen julkissektori vievät yhdessä maamme kilpailukykyä eteenpäin, sanoo Löfgren.

Luukkainen muistuttaa, että palkansaajat taipuivat vuonna 2016 kilpailukykysopimukseen, koska muuten valtiovalta uhkasi leikata työehtoja pakkolainsäädännöllä.

- Vaikka tuon sopimuksen vaikutus kilpailukykyyn tunnustetaan, sen negatiivinen vaikutus ostovoimaan ja työn vetovoimaan vaivaa yhä. Haluamme nyt keskittyä neuvottelemaan siitä, miten julkissektorin palveluihin saadaan riittävästi osaajia ja miten nykyiset osaajat jaksavat raskaassa työssään, Löfgren lisää.

Teksti | Riitta Ryynänen JUKO

Akava | Sture Fjäderin blogi: En ole esittänyt uutta kikyä | 9.2.2022

Akava | YouTube-tallenne paneelikeskustelusta: Työmarkkinoiden tilanne ja keinot työllisyyden nostamiseksi | 8.2.2022