Yt-laki | JUKO – Uusi yhteistoimintalaki tukee seurakuntia työelämän kehittämisessä, ehdotettu soveltamisraja sen sijaan sulkisi liki 60 prosenttia työnantajista lain ulkopuolelle

21.5.2024 11:01

JUKO on esittänyt kirkkohallituksen alaisessa kolmikantaryhmässä kompromissina soveltamisalaksi kymmentä työntekijää. Näin lain piirissä olisi seurakunnista yli 70 prosenttia ja henkilöstöstä lähes sata prosenttia.

Kirkolla ei ole yhteistoimintalakia toisin kuin kunnissa, hyvinvointialueilla ja valtiolla. Tuotannollis-taloudellisissa neuvotteluissa kirkko noudattaa tällä hetkellä omaa yhteistoimintasopimustaan.

Tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos, kun kirkolliskokous esitti viime syksynä valtioneuvostolle yt-lain säätämistä myös evankelis-luterilaiselle kirkolle. Prosessi on nyt edennyt vaiheeseen, jossa lakia koskeva lausuntokierros päättyi toukokuun puolivälissä. Myös JUKO lausui kantansa lain sisällöstä.

Kirkon sektorin neuvottelupäällikkö Anne Mikkola JUKOsta toteaa ehdotuksesta, että laki lisää tietoisuutta yhteistoimintaan kuuluvista velvoitteista.

– Se antaa hyvän perustan työnantajan ja henkilöstön yhteistoiminnan kehittämiseen niin, että myös paikalliset tarpeet tulevat huomioiduiksi.

Lausunnossaan JUKO arvioi, että ”yhteistoimintamenettelyt ovat aiempaa selkeämmin säänneltyjä ja yhdenmukaistuvat muun yhteiskunnan kanssa”.

Merkittävin parannus nykytilaan verrattuna on seuraamus työnantajalle mahdollisesta neuvotteluvelvoitteen laiminlyönnistä. Seuraamusten puuttumisen vuoksi kirkon nykyinen yhteistoimintasopimus ei ole täyttänyt JUKOn näkemyksen mukaan EU:n yhteistoimintadirektiivin vaatimuksia.

Myös luottamusmiehen oikeus saada tietoa ja vastauksia selvityspyyntöihin paranee lailla nykyisestä.

JUKO painottaa, että kokonaisuutena esitys on niin selkeä, että tulevan lain noudattamisessa ei pitäisi olla haasteita.

Huoli lain soveltamisrajasta

Uutta lakia ehdotetaan sovellettavaksi 20 henkilöä tai tätä enemmän työllistävissä seurakuntien työpaikoissa.

JUKOn kirkon neuvottelukunnan puheenjohtaja Jussi Junni (AKI-liitot) huomauttaa, että kirkon yhteistoimintasopimuksessa vastaavaa rajausta ei ole.

– Kun kaikista kirkon työnantajista alle 20 henkilöä työllistäviä oli kuluvan vuoden alussa 57 prosenttia, selvää on, että nämä työpaikat jäisivät kokonaan yt-lain ulkopuolelle.

Muualla julkisella sektorilla eli kunnissa, hyvinvointialueilla tai valtiolla tällaista rajausta ei ole.

– Kirkkohallituksen alaisessa kolmikantaryhmässä JUKO on esittänyt kompromissina soveltamisalaksi kymmentä työntekijää. Näin lain piirissä olisi seurakunnista 72 prosenttia ja henkilöstöstä 96 prosenttia. Pidämme tätä hyvänä ratkaisuna työnantaja- ja työntekijäpuolen näkemyserossa, Junni painottaa.

Kirkon yhteistoimintalaki on näillä näkymin tulossa voimaan mahdollisesti ensi vuoden alussa.

Lue koko lausunto täältä.

Mikä JUKO?

  • Edustamme julkisalojen työmarkkinaneuvotteluissa 35:tä akavalaista ammattiliittoa, joilla on yhteensä 200 000 jäsentä.
  • Sovimme virka- ja työsuhteiden ehdoista kunnissa, hyvinvointialueilla, valtiolla, yliopistoissa, evankelis–luterilaisessa kirkossa sekä Avainta-aloilla, Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
  • Työpaikoilla 3 500 luottamusmiestämme edustaa kaikkien JUKO-liittojen jäseniä.
  • Missiona hyvinvoiva työelämä.
  • Julkisalan asiantuntija, esihenkilö- tai johtotehtävissä työskentelevä: löydä akavalainen/jukolainen liittosi!