Kuinka moni korkeakoulutettu lomautettu päätyy syksyllä työttömäksi?

27.8.2020 13:10

"Korkeakoulutettujen työttömyys kohosi maaliskuun jälkeen noin 8 000:lla. Nousu tapahtui pääasiassa jo huhtikuussa. Jäljellä on pelko, että työpaikkoja katoaa pysyvämmin, jos lomautukset jäävät pidempään poikkeuksellisen korkeiksi", Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.

Korkeakoulutettujen lomautukset saavuttivat tähänastisen huippunsa toukokuussa. Sen jälkeen lomautukset ovat vähentyneet.

Heinäkuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuna oli 17 600 korkeakoulutettua, mikä on 48 prosenttia vähemmän kuin toukokuun korkeimmat määrät.

Korkeakoulutettuja oli heinäkuun lopussa edelleen lomautettuna enemmän kuin koskaan ennen koronapandemiaa. Näin siitä huolimatta, että lomautukset vähentyivät merkittävästi lähes kaikilla tutkinnonaloilla.

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjosen mielestä olennainen kysymys on nyt, kuinka moni lomautus muuttuu lopulta irtisanomiseksi.

- Korkeakoulutettujen työttömyys näyttää laskelmiemme perusteella kohonneen noin 8 000 henkilöllä maaliskuun jälkeen. Tämä nousu näyttää tapahtuneen pääasiassa jo huhtikuussa. Edelleen on jäljellä pelko, että työpaikkoja katoaa pysyvämmin, jos lomautukset pysyvät pidempään poikkeuksellisen korkeina.

Vuoden 2005 alusta alkavalla jaksolla työttömien työnhakijoiden määrä on jo kohonnut ennätyksellisen suureksi ekonomeilla, hammaslääkäreillä ja taidealan edustajilla. Lähellä ennätyksellistä määrää ovat lisäksi kasvatustieteilijät, oikeustieteilijät, lääkärit, teologit ja jopa tradenomit.

Akavan lomautuskatsaus 27. elokuuta 2020