JUKO: Kunta-ala tarvitsee sopimusneuvottelunsa nyt – neljä pointtia

13.5.2020 09:00

Syksyllä kaikki on toisin. Toiminnanjohtaja Maria Löfgren kertoo, miksi neuvotteluja kuntasektorin virka- ja työehtosopimuksista pitää jatkaa mahdollisimman pian.

Kunta-alan yli 420 000 palkansaajan palkkaratkaisu ja ehdotus uusista työehdoista kaatui vapaaehtoisen sovittelun päätteeksi vapunaattona, kun Tehy ja Super torjuivat valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan ratkaisuehdotuksen.

Akavalaisia liittoja kuntasektorilla edustava JUKO ilmoitti välittömästi sovittelun kariuduttua valmiudesta jatkaa neuvotteluja virka- ja työehtosopimuksista.

- Kun palkansaajien kolmesta pääsopijajärjestöstä kaksi eli JUKO ja JAU olivat valmiita sopimaan, on pakko kysyä, miksi kunnille ei kelpaa lähes 280 000 kuntatyöntekijän tarjoama työrauha, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren ihmettelee.

Löfgren listaa neljä syytä, miksi neuvotteluja on tarpeen jatkaa mahdollisimman pian.

• Syksyllä kuntien ja kuntatyöntekijöiden tärkein tehtävä on korjata koronapandemian jälkiä ja valmistautua mahdolliseen toiseen korona-aaltoon. Kunnat ja niiden henkilöstö tarvitsevat työlleen vakautta ja ennakoitavuutta, eivät riskiä keskeneräisten sopimusneuvottelujen aiheuttamasta työmarkkinakärhämästä.

• Kuntien rahoituksen heikentyminen ja koronan hoito syövät syksyltä palkansaajien mahdollisuutta palkankorotuksiin. Tämä yhdistettynä kuntien uhkaamiin lomautuksiin – pahimmillaan irtisanomisiin – heikentää kuntatyöntekijöiden taloutta, yleistä kulutusta sekä kuntien ja valtion verokertymää.

• Kiky-tunnit on tällä työmarkkinakierroksella säännönmukaisesti poistettu. Esimerkiksi valtiolta ne poistuvat 1. lokakuuta. Mitä kauemmin sopimusneuvottelut jatkuvat, sitä kauemmin kiky-tunnit kuormittavat kuntatyöntekijöitä.

• Paikallinen sopiminen on jäissä, koska kunnallinen pääsopimus on päättynyt. Poikkeusoloissa korostuu työpaikkakohtaisten ratkaisujen merkitys: joustoja tarvitaan puolin ja toisin, työehtosopimuksen rajoissa.

JUKOn sopimusalat: kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), kunnallinen lääkärien työehtosopimus (LS) ja kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS).

Lue myös JUKO vaatii kuntakriisiin erillisratkaisua – ”On kohtuutonta, jos työntekijät eivät pääse eroon kikystä, eivätkä saa edes yleisen linjan palkankorotuksia” (Julkaistu 30.4. klo 12.07)