Kunta-alan järjestöt kannustavat keskustelemaan työpaikoilla korona-rokottautumisen tärkeydestä

26.8.2021 15:19

Neuvottelujärjestöt muistuttavat, että rokotus on tehokkain keino suojata työntekijöitä, asiakkaita ja väestöä koronalta.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ja kunta-alan pääsopijajärjestöt JUKO, Sote ja JAU kannustavat keskustelemaan työpaikkojen yhteistoiminnassa korona-rokottautumisen tärkeydestä.

Keskustelu kannattaa käydä osana työpaikan riskien arviointia ja terveysturvallisuuteen liittyviä toimenpiteitä.

Rokottautumisesta keskusteltaessa työpaikoilla on huomioitava henkilötietojen käsittelyyn liittyvät tietosuojaperiaatteet.

Työnantajalla on velvollisuus huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta, arvioida koronatartuntojen riskiä työpaikalla ja pitää riskien arviointi ajan tasalla.

- Osana riskien arviointia on hyvä varautua myös siihen, että rokotuskeskustelu voi herättää kansalaisissa ristiriitaisia tunteita, järjestöt toteavat kannanotossaan.

KT ja kunta-alan pääsopijajärjestöt vetoaavatkin palvelujen käyttäjiin, jotta poikkeusolojen kuormittama kunta-alan henkilöstö voi tehdä epidemian torjuntatyötä rauhassa ja turvallisesti.

Järjestöt muistuttavat, että koko kunta-alan henkilöstö on ollut merkittävässä roolissa turvaamassa yhteiskunnan toimintoja pitkittyneissä poikkeusoloissa.

- Henkilöstö on varmistanut yhteiskunnan toimivuutta keskeisessä roolissa koronan hoidossa ja testaamisessa, jäljittämisessä ja rokottamisessa.

Suomi on onnistunut koronaepidemian torjunnassa hyvin.

KT ja kunta-alan pääsopijajärjestöt pitävät nyt tärkeänä, että mahdollisimman suuri osa kunta-henkilöstöstä ottaa rokotteen ja edistää kattavan rokotesuojan toteutumista.

- Mahdollisimman korkea rokotekattavuus mahdollistaa yhteiskunnan avaamisen, asteittaisen rajoitusten purkamisen sekä resurssien suuntaamisen koronan vuoksi syntyneen hoito-, palvelu- ja oppimisvelan hoitamiseen.

Pääsopijajärjestöt ja KT

  • Täyden koronarokotussarjan antama suoja on tutkitusti erinomainen ja rokotteet vähentävät myös viruksen erittymistä ja leviämistä.
  • Rokotus ei kuitenkaan täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä.
  • Siksi on tärkeää, että työpaikoilla huolehditaan edelleen turvaväleistä, tarvittavien suojaimien käytöstä, tehostetusta käsihygieniasta ja että oireisena käydään testeissä.

KT | Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT:s och huvudavtalsorganisationernas ställningstagande om att förbättra vaccinationstäckningen

Kunta-alan työmarkkinajärjestöt kannustavat kuntatyöntekijöitä ottamaan koronarokotuksen | 7.6.2021