Kuntasovittelu jatkui puolilta päivin

24.4.2020 12:04

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla osapuolet käsittelevät ehdotuksia kiky-tuntien poistamiseksi. Myös palkankorotuksista neuvotellaan tänään. Yli 420 000 kuntatyöntekijän työehdoista on neuvoteltu tammikuun puolivälistä lähtien. Joka kolmas kunnissa työskentelevä kuuluu akavalaiseen liittoon ja on JUKOn sopimusten piirissä.

Sovittelu kuntien noin 420 000 palkansaajan palkoista ja työehdoista jatkui tänään kello 12.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla osapuolet käsittelevät tänään ehdotuksia kiky-tuntien poistamiseksi. Esillä on ollut jo aiemissa tapaamisissa sekä kiky-tuntien poistaminen että niiden täysi rahallinen korvaaminen.

Myös palkankorotuksista neuvotellaan tänään.

- Tavoittelemme vajaan parin vuoden pituista sopimusta, vähintään yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia, kiky-tuntien poistamista ja poikkeusaikaan perustuvaa kompensaatiota. Olemme myös sitouneet hakeman ratkaisua vappuun mennessä, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren muistuttaa.

Sovittelu jatkuu nyt tiiviinä. Toissapäivän sovittelussa keskusteltiin pääsopimuksen eli kunnallisen sopimisen perustuslain uudistamisesta.

Tehy ja Super ovat vaatineet sote-sopimusta. JUKOn toiminnanjohtaja kumoaa väitteet, että JUKO vastustaisi sopimusta.

- Emme vastusta. Sote-sopimus ei kuitenkaan ole itsetarkoitus, vaan se, miten henkilöstön palvelussuhteen ehtoja päästään kehittämään. Kunnallista pääsopimusta uudistettaessa on luontevaa neuvotella myös sote-sopimuksesta ja siitä, mitä ammattiryhmiä sen piiriin kuuluu.

- Jos maan hallituksen sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus toteutuu maakuntamallin mukaisena, sote-sopimus tulee melkeinpä automaattisesti, kun maakuntiin siirtyy nimenomaan sote- ja pelastustoimen henkilöstöä.

JUKOlle on keskeistä myös, että pääsopimusta uudistettaessa varhaiskasvatuksen opettajien opettajuus tunnustetaan vihdoin ja heidät siirretään opettajien sopimukseen (OVTES).

Kuntasektorin sopimusneuvotteluihin ja sovitteluun osallistuvat neuvottelujärjestöt JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy ja Suomen pelastusalan ammattilaiset) ja KT Kuntatyönantajat.

Kaikki kunnan virka- ja työehtosopimukset päättyivät maaliskuun lopussa. Huhtikuussa alkaneessa sopimuksettomassa tilassa voimassa ovat vanhan työehdot, kunnes uudet sopimukset on hyväksytty.

Joka kolmas kunnissa työskentelevä kuuluu johonkin akavalaiseen liittoon ja on JUKOn sopimusten piirissä.

JUKO neuvottelee

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

Toistaiseksi sopimukset on saatu yliopistoille, valtiolle ja Kansallisgallerialle. Neuvottelut jatkuvat Avainta-aloilla ja Työterveyslaitoksella. Kirkon neuvottelut ovat sovittelussa.

Seuraa www.juko.fi, JUKO-Facebookia ja Twitteriä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2020 #sopien2020.

Lue myös edelliset neuvottelu-uutiset

Kuntasovittelu jatkuu tänään iltapäivällä (23.4.)
Kiky-vääntö jatkui kuntasovittelussa (20.4.)