Kuntasovittelussa käsiteltiin perjantaina pääsopimusta

17.4.2020 15:00

JUKO edellyyttää, että eri sopimusalojen koordinaation kuntasektorilla on toimittava myös jatkossa.

Kunta-alan sovittelussa jatkettiin tänään vääntöä pääsopimuksen uudistamisesta. Pääsopimuksen käsittelyä jatketaan sunnuntaina.

- Silloin saamme tarkemman selvityksen kuntatyönantajan tavoitteista. Myös pääsopimuksen uudistamisen aikataulua ja eri muutosten kiireellisyyttä selvitetään sunnuntaina, kertoo JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen puolestaan painottaa, että kuntien pääsopimusta tulee uudistaa niin, että kuntasektorin sopimusalojen välinen koordinaatio toimii jatkossakin ja että jukolaisten ammattiryhmien edunvalvonta vahvistuu.

Luukkainen korostaa, että ainakin kahden ehdon tulee toteutua pääsopimusta uudistettaessa.

- Varhaiskasvatuksen opettajat on siirrettävä KVTES-sopimuksesta OVTES-sopimukseen. Lisäksi mahdollisen sote-sopimuksen soveltamisalan ja rakenteen on tuettava myös sote-alueen jukolaisten ammattiryhmien eli sote-asiantuntijoiden ja esimiesten edunvalvontaa.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johtamassa sovittelussa JUKOa edustavat toiminnanjohtaja Maria Löfgren ja hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ).

Kunnan sopimusneuvotteluihin ja sovitteluun osallistuvat neuvottelujärjestöt JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy ja Suomen pelastusalan ammattilaiset) ja KT Kuntatyönantajat.

Kaikki kuntasektorin virka- ja työehtosopimukset päättyivät 31. maaliskuuta. Huhtikuussa alkaneessa sopimuksettomassa tilassa voimassa ovat vanhan työehdot, kunnes uudet virka- ja työehtosopimukset on hyväksytty.

Joka kolmas kunnissa työskentelevä kuuluu akavalaiseen liittoon ja on JUKOn sopimusten piirissä.

JUKO neuvottelee

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

Toistaiseksi sopimukset on saatu yliopistoille, valtiolle ja Kansallisgallerialle. Neuvottelut jatkuvat Avainta-aloilla ja Työterveyslaitoksella. Kirkon neuvottelut ovat sovittelussa.

Tiedotamme neuvotteluista neuvottelutiedotteella. Seuraa lisäksi www.juko.fi, JUKO-Facebookia ja Twitteriä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2020 #sopien2020.

Lue edellinen neuvottelutiedote: Kunta-alan sovittelua jatketaan-nyt-tiiviisti